Chinezen willen helderheid van Google en China

In een open brief aan de Chinese overheid en Google vragen enkele Chinese internetgebruikers meer duidelijkheid. De zoekmachine geeft te weinig informatie over haar geschil met de regering, vinden ze. En de overheid moet duidelijke regels voor censuur hanteren.

De brief is helemaal in het Chinees, maar werd deels vertaald door blogster Rebecca MacKinnor. Volgens haar voelen de Chinese internetters zich in de steek gelaten. Van de overheid was dit enigszins te verwachten, maar de briefschrijvers vinden het oneerlijk dat Google hen niet genoeg informatie heeft gegeven om zich een mening te kunnen vormen over het conflict.

De auteurs vragen van zowel Google als de overheid meer duidelijkheid. Zo willen ze weten of Google de Chinese wet heeft nageleefd rond het censureren van porno, geweld en gokken. Ook willen ze weten hoe de overheid communiceert met Google en wat de precieze regels zijn.

[related_article id=”158901″]

Niet preventief censureren
De brief keurt internetcensuur niet expliciet af, maar vraagt wel heldere regels die openbaar te raadplegen zijn. Ook wordt er gepleit dat een burgerorganisatie wordt betrokken bij dergelijke maatregelen.

De Chinezen zijn wel kritisch over hun eigen overheid. Ze willen bijvoorbeeld niet dat er preventief wordt gecensureerd, met het oog op vrijheid van meningsuiting.

Als Google.cn verdwijnt en andere Google-diensten ook worden opgedoekt of geblokkeerd, dan verwachten de burgers dat de overheid hen compenseert voor het recht op wetenschappelijke, educatieve en klimaatsinformatie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business