IBM kan zich aan een boel antitrustproblemen verwachten nu openbronbedrijf TurboHercules een klacht heeft ingediend bij de Europese autoriteiten. Een soortgelijk onderzoek loopt al in de VS. Het probleem zit hem in de mainframe-activiteiten van IBM. Het bedrijf zou klanten geen licenties meer geven voor het besturingssysteem voor mainframes als dat niet terechtkomt op hardware […]

Advertentie

IBM kan zich aan een boel antitrustproblemen verwachten nu openbronbedrijf TurboHercules een klacht heeft ingediend bij de Europese autoriteiten. Een soortgelijk onderzoek loopt al in de VS.

Het probleem zit hem in de mainframe-activiteiten van IBM. Het bedrijf zou klanten geen licenties meer geven voor het besturingssysteem voor mainframes als dat niet terechtkomt op hardware van IBM.

Die weigering is een probleem voor TurboHercules, dat met Hercules emulatiesoftware maakt waarmee het besturingssysteem ook op andere soorten hardware kan draaien dan die van IBM. Door geen licenties meer te geven, schaadt IBM de concurrentiepositie van het Parijse openbronbedrijfje.

Geen regeling in der minne
TurboHercules heeft nog geprobeerd om de zaken onderling met IBM te regelen. Het vroeg in een brief bijvoorbeeld om toch licenties te geven aan klanten in bepaalde omstandigheden. IBM weigerde en foeterde nog dat Hercules zijn intellectuele eigendom schendt.

Voor IBM is het ecosysteem rond mainframes een goudpotje. De hardware is duur, en IBM kan veel diensten en onderhoud leveren. Als er meer en open concurrentie komt op dit terrein, zou IBM heel wat inkomsten mislopen. Reden genoeg voor IBM om zijn monopolie met hand en tand te verdedigen.

In Amerika loopt er al een onderzoek tegen IBM voor hetzelfde probleem. De Amerikaanse antitrustautoriteiten gingen aan het werk na een klacht van de CCIA (Computer and Communications Industry Association).