Nieuws

Cooler Master CM 690 II Advanced

We proberen altijd zo onbevooroordeeld mogelijk aan een review te beginnen. In het geval van de Cooler Master CM 690 II Advanced is dat niet zo eenvoudig, want dat is een doorontwikkeling van de succesvolle CM 690-behuizing, waar we zelf heel wat systemen mee gebouwd hebben.

In tegenstelling tot veel kasten onder de honderd euro leek de CM 690 niet op een blikken doos waar toevallig een moederbord en een voeding in gemonteerd kon worden. We zijn dan ook benieuwd of de opvolger deze reputatie kan voortzetten.

Net als z’n voorganger is de CM 690 II uit plaatstaal. Hierdoor valt hij een stuk zwaarder uit dan een vergelijkbare kast in aluminium, maar het houdt de prijs wel mooi onder controle. Ook de binnenkant is deze keer stijlvol zwart gelakt, waardoor de CM 690 II zich onderscheidt van het saaie grijze binnenwerk van zijn voorganger.

Een schroevendraaier zul je niet vaak nodig hebben wanneer je in of aan de CM 690 II werkt. Optische drives worden met een hendeltje vastgeklemd, insteekkaarten worden bevestigd met duimschroeven en ook de harde schijven kunnen zonder gereedschap gemonteerd worden in hun houders.

Het frontpaneel biedt plaats aan vier optische drives, maar wil je een kaartlezer of diskettestation monteren, dan kan dit alleen door een bracket in een van de stations voor optische drives te plaatsen.

Ruimte genoeg
Er is ruimte voorzien voor zes harde schijven. Deze worden in frames haaks op de lengterichting gemonteerd, zodat de aansluitingen altijd makkelijk bereikbaar zijn. Wat ons echter het meest bevalt aan het schijfbeheer in de CM 690 II, is de externe harddrivebay aan de bovenkant. Deze biedt ruimte aan één SATA-schijf, en hij wordt afgedekt door een plastic plaatje wanneer hij niet in gebruik is.

De CM 690 II valt vooral op door het aantal ventilatoren dat je erin kunt plaatsen. Niet minder dan elf, al zijn alleen een 12 cm-ventilator achteraan en 14 cm-ventilators boven- en achteraan al gemonteerd. Die zijn voorzien van zowel een molex- als een driepinsadapter voor het moederbord.

Bovendien kan de verlichting van de ventilator vooraan met een knopje worden uitgeschakeld. De meeste ventilatieopeningen zijn voorzien van stofvangers, die je kunt verwijderen om ze te reinigen.

De CM690 II meet 52 x 51 x 51 cm. Niet uitzonderlijk groot, maar aangezien de behuizing genoeg mogelijkheden biedt om kabels achter de moederbordtray te routeren en te verbergen, blijkt dit toch voldoende om in of aan de CM 690 II te werken.

Harde schijven monteren is kinderspel, en rubberen ringetjes verhinderen dat ze de behuizing irritant aan het trillen kunnen brengen. Een functionele extra, vooral voor mensen die hun systeem vaak verplaatsen, is een klem om de grafische kaarten te ondersteunen. Die kan nog van een ventilator voorzien worden om de grafische kaarten extra te koelen.

In de standaardversie van de CM 690 II, die later dit jaar verschijnt, zal dit mechanisme echter ontbreken, net als de externe harddrivebay.

De CM 690 II lijkt ons een geslaagde opvolger van de CM 690. We kunnen de nieuwe behuizing niet op structurele of conceptuele fouten betrappen, en de meeste features die we op high-endbehuizingen terugvinden, staan ook op de specificatielijst van de CM 690 II.

Het enige minpuntje dat we deze behuizing kunnen aanwrijven, is de constructie in plaatstaal, al willen we daar vanwege de lage prijs niet echt moeilijk over doen.

Cooler Master CM 690 II Advanced
Prijs: 90,50 euro (april 2010)

PRO: uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, doordacht design met externe drivebay.
CONTRA: uitgevoerd in plaatstaal.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business