Seks-sms strenger aangepakt in Azië

Seksueel getinte sms’jes kunnen in Azië ernstige gevolgen hebben, zelfs als erom gevraagd wordt. Landen als China en Singapore hebben tegenwoordig strenge wetten voor het zogenaamde sexting.

Sexting is het sturen van pornografische afbeeldingen of berichten via je gsm. In verschillende landen is dit al strafbaar als deze naar minderjarigen worden gestuurd. Maar nu zijn er ook wetten waarbij berichten versturen tussen twee volwassenen strafbaar is.

Preventief scannen
In China, het censuurland bij uitstek, is onlangs een campagne opgestart met richtlijnen waarmee de boodschappen gescreend worden. Zo werd in januari bekend dat telecombedrijf China Mobile de boodschappen vooraf scant op basis van sleutelwoorden. Overtreders worden geschrapt bij de operator en moeten daarna toestemming krijgen van de overheid om weer te worden toegelaten op het netwerk.

Obsceen
Singapore heeft ook een verbod, zij het minder drastisch. Hier vallen dergelijke berichten onder de Undesireable Publications Act, een wet die alle soorten digitaal obsceen materiaal verbiedt.

Maar tegenover onze collega’s van ZDNet Azië nuanceert de Singaporese advocaat Mark Lim deze wet. In praktijk gaat de overheid pas over tot vervolging na klachten. Al is het nooit uitgesloten dat een seksueel tekstgesprek tussen twee volwassenen (met wederzijdse toestemming) wordt vervolgd.

Singapore heeft bijvoorbeeld geen algemene privacywet, waardoor de overheid sms- en e-mailberichten mag bekijken. Wat de precieze straffen zijn in het land is onduidelijk, aangezien er nog geen rechtszaken over zijn geweest.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business