Nieuws

Legorobot speelt Tetris

Niet alleen kinderen spelen met lego. Met het robotbouwpakket Mindstorm NXT wordt de een na de andere verbluffende machine ontworpen. Nu is er zelfs een robot die Tetris speelt op de computer.

De robot, Tetris-bot gedoopt, werd ineengeknutseld door Branislov Kisacanin ter ere van de Amerikaanse nationale robotweek. Hij gebruikte hiervoor het NXT-bouwpakket van Lego, een webcam en een signaalprocessor van Texas Instruments.

Werking
Het puzzelspelletje wordt gespeeld op een standaard computer en beeldscherm. De webcam registreert het beeld en stuurt het door naar de signaalprocessor, die het analyseert en via ledlampjes de juiste commando’s aan de robot doorseint.

De Tetris-bot is in staat om drie aanslagen per seconde te halen, terwijl de signaalprocessor elk frame een beslissing kan nemen. In de praktijk presteert de robot echter op halve snelheid. Daardoor komt hij niet verder dan het eerste level, maar er is nog veel ruimte voor verbetering.

Rubik’s Cube
De Lego Mindstorm-serie heeft al enkele opmerkelijke projecten opgeleverd. Zo bouwden enkele creatieve zielen machines die in twaalf seconden elke rubikskubus of Sudoku-puzzel oplossen.

Sommige hobbyisten gaan nog een stapje verder en werken aan een menselijk gezicht dat reageert op zijn omgeving. Net zoals bij de traditionele legoblokjes is de enige beperking de fantasie van de ontwerper.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business