Nieuws

NASA trakteert op supercomputer

NASA trakteert in het kader van Earth Week op een supercomputer. De NEX, die gebruikt zal worden voor klimaatonderzoek, heeft de beschikking over 56.832 rekenkernen en 128 schermen.

De NASA Earth Exchange-computer (NEX) moet wetenschappers over de hele wereld toegang bieden tot de nodige rekenkracht om snel klimaatmodellen samen te stellen, en om weersystemen en andere ecologische factoren in kaart te brengen.

500 miljard pixels
Zo konden de wetenschappers van de ruimtevaartorganisatie dankzij de supercomputer in minder dan tien uur een schema samenstellen uit eigen sattelietfoto’s van in totaal 500 miljard pixels. Daarop is de vegetatie op aarde van de afgelopen dertig jaar af te lezen.

Klimaatdiscussie
Belangrijker nog is dat de NEX wetenschappers van verschillende takken en landen kan samenbrengen, wat de discussie over de klimaatopwarming op academisch niveau moet verbeteren. De resultaten van de berekeningen van alle gebruikers blijven immers publiek toegankelijk.

Pleiades
De NEX is een toepassing van NASA’s grootste supercomputer, de Pleiades. Dit monster met bijna 60.000 processoren beschikt over 1,4 petabyte (1.400 terabyte) aan opslagruimte. De Pleiades bevindt zich op de NASA Advanced Supercomputing-campus in Californië.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business