Telecomsector wil 4G-stroomverbruik halveren

De Europese Unie en vijftien telecombedrijven gaan samenwerken om het stroomverbruik van 4G-technologie te halveren. Het project moet in juni 2012 afgerond zijn.

Om dat stroomverbruik omlaag te krijgen wordt een heel schema opgezet. Hierbij wordt voor een aantal aspecten de stroomefficiëntie van bepaalde processen bekeken. Die worden uiteindelijk samengevoegd om een aanzienlijke vermindering te krijgen.

Zo wordt de mogelijkheid van ad hoc-netwerken bekeken, een P2P-systeem waarbij andere gsm’s als tussenstation worden gebruikt. Andere studies zijn de slaapstand van toestellen en de interoperabiliteit van verschillende netwerken.

De vijftien bedrijven zijn verenigd in het Earth-consortium. Dat acroniem, met een losse opvatting van die term, staat voor Energy Aware Radio and NeTwork TecHnologies. In de groep zitten enkele grote namen, waaronder Alcatel-Lucent, Ericsson, NXP Semiconductors, DOCOMO en een aantal Europese universiteiten.

Minder CO²
Het project zal in totaal 14,8 miljoen euro kosten, waarvan 9,5 miljoen euro afkomstig is van de EU. Bedoeling van het project is dat de stroomvermindering bijdraagt tot de afname van CO²-uitstoot en het ecologisch gebruik van draadloze technologie.

Dat is in geen geval overbodig. Draadloos internet is op een telefoon nu al een stevige batterijvreter, iets wat nog kan oplopen wanneer er 4G-toestellen verschijnen die enkele tientallen megabits per seconden kunnen downloaden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business