Lek in Facebook toont chat van vrienden

Facebook kampt met een gigantisch privacylek. Je kunt heel eenvoudig vriendschapsverzoeken en chatberichten van anderen nalezen.

De methode vereist geen enkele technische kennis. De website Techcrunch legt uit dat je via de privacyinstellingen snel als iemand anders kan inloggen. Meerdere leden van de ZDNet-redactie zijn erin geslaagd om op andermans profiel gesprekken en verzoeken van anderen na te lezen.

De truc is om via Account -> Privacyinstellingen -> Profielgegevens te kijken naar ‘voorbeeld van mijn profiel’. Daarbij kun je iemands naam intikken en vervolgens controleren hoe die persoon je profiel bekijkt.

[related_article id=”158578″]

Vanaf die voorbeeldpagina kun je de vriendschapsaanvragen van die persoon bekijken. Ook als het slachtoffer in kwestie een Facebookchatvenster heeft openstaan, kun je dat gesprek nalezen.

Onze redactie heeft de methode meermaals kunnen uittesten. Zelfs wanneer we terug naar ons eigen profiel gaan, blijft de chat van het ‘gehackte’ account openstaan.

‘Onderhoud’
Facebook is intussen duidelijk op de hoogte van het probleem. Waar we de techniek aanvankelijk herhaaldelijk konden uitproberen, blijkt de chat op het moment van schrijven niet meer te werken. “Facebookchat is momenteel gesloten wegens onderhoud”, klinkt het.

Het is niet de eerste keer dat Facebook met dergelijke ‘vergissingen’ kampt. Enkele maanden geleden was een aantal Belgische gebruikers het slachtoffer van een persoonsverwisseling. Wie toen via zijn mobiele telefoon inlogde, kwam op andermans profiel terecht, wat sommigen verleidde tot valse statusupdates.

Enkele weken geleden kreeg de redactie van ZDNet overigens nog nieuwe meldingen binnen over dit probleem. Facebook reageerde niet op onze vraag om uitleg.

In het verleden is Facebook er ook in geslaagd zijn gebruikers met privacyproblemen op te zadelen, zelfs zonder echt in de fout te gaan. Zo vroeg het recent aan alle gebruikers om de privacyinstellingen opnieuw in te stellen. Vele gebruikers klikten het venster aanvankelijk weg, waardoor hun foto’s standaard voor iedereen te bekijken waren.

Ook Facebookoprichter Mark Zuckerberg zelf maakte zo tientallen foto’s waarop hij stond te feesten, drinken en met een teddybeer in bed lag openbaar.

beveiligingchatnieuwsprivacy

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals