Obama waarschuwt voor instant-informatie

Amerikaans president Barack Obama uit in een speech aan Hampton University zijn bezorgdheid om instant-informatie. Hij vreest dat we informatie als entertainment zien.

“We zitten in een tijdperk van continue informatie”, zegt Obama. De tijdsdruk die journalisten hierdoor ervaren zorgt ervoor dat er soms berichten en debatten verschijnen die “niet altijd even hoog op de waarheidsmeter scoren”.

Obama citeert verder Thomas Jefferson door te zeggen dat democratie alleen kan werken als iedereen geïnformeerd en geëngageerd blijft. De verkeerde informatie die wel eens op het net belandt, vormt dus indirect een gevaar voor de democratie.

Infotainment
De president doelt er daarbij op dat geïnformeerd blijven een vorm van macht is waarover elke burger kan en moet beschikken. Doordat we steeds meer non-informatie absorberen verwatert die macht, omdat niet meer duidelijk is wat wel en niet van belang is.

De non-informatie waarover Obama het heeft, is volgens hem ook te wijten aan de populariteit van de iPod, iPad en spelconsoles zoals de Xbox en PlayStation. “Die toestellen bieden vooral informatie als afleiding aan, niet als hulpmiddel tot emancipatie.”

Dat laatste is op zich wel een krasse uitspraak voor een president die koste wat het kost zijn BlackBerry wil behouden. Obama’s verkiezingscampagne werd bovendien op alle fronten gevoerd; dus ook op Facebook en via iPhone-applicaties.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business