Nieuws

Bionische arm gestuurd door gedachten

Het Duitse bedrijf Otto Bock doet het onmogelijke: het bedrijf stelt een bionische arm voor die je met je gedachten kan bewegen.

Als je de film The Men Who Stare at Goats gezien hebt, weet je dat hij gaat over een clandestiene legeroperatie om gedachtebesturing te ontwikkelen. Dat lijkt toekomstmuziek of een onderwerp voor The X-files, maar het Duitse bedrijf Otto Bock bewijst het tegendeel.

Het bedrijf maakte namelijk twee bionische armen voor de 21-jarige Oostenrijker Christian Kandlbauer. Die raakte beide ledematen kwijt bij een elektrocutie door 20.000 volt.

Van gedachten naar beweging
21 jaar duurde het om de prothesen te ontwikkelen, maar het resultaat mag er zijn. De bionische armen werken samen met een techniek die targeted muscle reinnervation heet. Daarbij sturen getransplanteerde zenuwuiteinden elektrische impulsen van het brein naar elektroden op de borst. Die communicatie wordt geïnterpreteerd door een microcomputer, die de signalen omzet in beweging.

Het resultaat is revolutionair: in de toekomst zullen arm- en beenprothesen meteen kunnen doen wat je denkt, net zoals hun vleselijke tegenhangers.

Om dat te bewijzen, mag Christian rondrijden in de auto en hem besturen met zijn bionische linkerarm. Zijn rechterarm wordt getooid door een conventionele prothese. Dit maakt van Kandlbauer de eerste persoon ter wereld in deze situatie.

Het goede nieuws is trouwens dat deze technologie meer dan klaar is voor commercieel gebruik. Het slechte nieuws is dan weer dat het waarschijnlijk een flinke duit zal kosten. Hoeveel heb je over voor een nieuwe arm?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business