Nieuws

Sony toont hybridecamera’s

Na Panasonic, Olympus en Samsung brengt nu ook Sony een ‘hybridecamera’ met verwisselbare lenzen uit. De NEX-5 en NEX-3 zijn de kleinste toestellen in deze opkomende categorie.

Sony had zijn plannen om een hybridecamera te bouwen al in januari onthuld. Eind juni komen de eerste toestellen op de markt. Net als de meeste Sony Alpha SLR-camera’s zijn ze gebouwd rond een CMOS-beeldsensor in APS-formaat, met 14 megapixels.

Door het ontbreken van het spiegelmechanisme en de optische zoeker zijn de NEX-camera’s echter een stuk lichter en kleiner dan een SLR-camera. De NEX-5 meet op zijn dunste punt slechts 24 mm; de NEX-3 doet hier een millimeter bij. Beide wegen minder dan 300 gram.

[related_article id=”158262″]

Twee objectieven beschikbaar
De NEX-5 en NEX-3 gebruiken een nieuw type lensvatting, het E-type bajonetbevestigingssysteem. Bij de introductie zijn er twee objectieven klaar: een dun 16 mm f/2.8 ‘pancake-objectief’ en een 18-55 mm f/3.5-5.6 zoomobjectief met ingebouwde beeldstabilisatie. Op het pancake-objectief kan je nog een ultragroothoek- en een fisheye-convertor gebruiken.

In augustus komt er een ultrazoomobjectief bij, een 18-200 mm f/3.5-6.3. Via een adapter (200 euro) kan je ook Sony Alpha-objectieven gebruiken, zij het zonder autofocus.

Kantelbaar lcd-scherm en HD-video
In plaats van de optische zoeker kregen beide camera’s een kantelbaar lcd-scherm van 3 inch met 920.000 pixels. Voor de pancake-lens is een optionele optische zoeker verkrijgbaar. Bij de camera’s wordt een opzetflitsje meegeleverd.

De NEX-5 en de NEX-3 kunnen ook video opnemen: in HD-formaat (720p) voor de NEX-3, en in full HD (1080i) voor de NEX-5. Ze bevatten een ingebouwde stereomicrofoon, maar voor een betere geluidsopname kan je een optionele stereomicrofoon op de accessoire-aansluiting plaatsen.

Beide camera’s bieden Auto HDR, waarbij drie opeenvolgende opnames gecombineerd worden tot één foto met een groot dynamisch bereik. Met de functie Sweep Panorama laat je automatisch een reeks beelden combineren tot één grote panoramafoto met een beeldhoek van 226 graden. In de zomer komt een firmware-update uit waarmee zo’n panorama in 3D weergegeven wordt op compatibele Bravia-televisies.

De NEX-3 en NEX-5 zijn verkrijgbaar in kits met één of twee objectieven. De NEX-3 met het pancake-objectief kost bijvoorbeeld 500 euro, terwijl de NEX-5 met de pancake en de 18-55 mm 750 euro gaat kosten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business