In een poging om zijn online dienstenaanbod te vergroten heeft Google zopas Global IP Solutions gekocht, een Noors bedrijf dat zich specialiseert in internettelefonie en videoconferencing. Google heeft 68,2 miljoen dollar neergeteld voor het voipbedrijf. Dat is 27,5 procent meer dan de recentste aandeelwaarde, en 142 procent meer dan de waarde op 11 januari, toen […]


In een poging om zijn online dienstenaanbod te vergroten heeft Google zopas Global IP Solutions gekocht, een Noors bedrijf dat zich specialiseert in internettelefonie en videoconferencing.

Google heeft 68,2 miljoen dollar neergeteld voor het voipbedrijf. Dat is 27,5 procent meer dan de recentste aandeelwaarde, en 142 procent meer dan de waarde op 11 januari, toen GIPS aankondigde dat er interesse was van “een strategische partner”.

Realtime audio en video
“Het internet evolueert snel als een ontwikkelplatform, en audio- en videocommunicatie in realtime zijn belangrijke nieuwe gereedschappen voor gebruikers”, zegt Rian Liebenberg van Google. “De technologie van GIPS levert realtime audio en video in hoge kwaliteit over een IP-netwerk, en we kijken er bij Google naar uit om met dit team samen te werken om te blijven innoveren.”


[related_article id=”158901″]

De raad van bestuur van Global IP Solutions heeft zijn aandeelhouders aangeraden om het bod van Google te aanvaarden. Iets wat enkele grote aandeelhouders die goed zijn voor ongeveer 50% van de aandelen volgens GIPS intussen al gedaan hebben.

De aankondiging komt een dag voor de start van de Google I/O-conferentie, een evenement gewijd aan het idee dat het internet meer moet zijn dan statische webpagina’s.

Concurrentie voor Skype
Google heeft de afgelopen jaren al wel geïnvesteerd in voiptechnologie, onder meer door de overname van Gizmo5 en de ontwikkeling van zijn eigen Google Voice. Door Global IP Solutions binnen te halen worden de mogelijkheden uitgebreid, en wordt de druk op bestaande telecombedrijven en voipbedrijven zoals Skype heel wat groter.