Nieuws

10 tips om je pc-verbruik te beperken

Je weet misschien perfect hoeveel je pc gemiddeld verbruikt. Dat kan meevallen, maar dat kan ook voor paniekaanvallen zorgen.

Hoe zorg je er dan voor dat je pc minder gaat verbruiken? Hieronder vind je tien handige tips, die bovendien goed zijn voor je portemonnee.

1. Koop een lcd-scherm
Gebruik je nog steeds een CRT-scherm, dan is dat wellicht dringend aan vervanging toe. Een lcd-scherm verbruikt een fractie van de energie van een CRT-monitor en biedt bovendien een rustiger beeld. Je verbruikt dus niet alleen minder, het wordt ook aangenamer om voor langere tijd achter je scherm te werken.

2. Printer in de juiste stand-bystand
Laserprinters, en dan vooral de duurdere netwerktoestellen, bieden vaak verschillende stand-by-instellingen. In de minst besparende stand wordt de afdrukeenheid op temperatuur gehouden, zodat afdrukken al na enkele seconden in de uitvoerbak rollen. Kun je gerust wat langer op je afdrukken wachten, kies dan voor een meer energiebesparende instelling.

3. Systeem in energiebesparende modus
In elk besturingssysteem vind je instelmogelijkheden terug die het systeem, of delen daarvan, uitschakelen of in een energiebesparende stand plaatsen wanneer er een tijd lang geen activiteit is. Maak gebruik van deze mogelijkheid.

4. Meester en slaaf
Veel apparaten gebruik je altijd tegelijkertijd. Wanneer je computer uitstaat, heeft een scherm in slaapstand of een wachtende printer weinig zin. Er bestaan stroomblokken met een master-slavesetting. Schakel je het master-apparaat (je computer) uit, dan wordt automatisch de stroomtoevoer naar alle slave-apparaten afgesneden. De randapparatuur als printers, externe harde schijven en beeldschermen kunnen dan dienst doen als slave-apparaten. Een alternatief is een stekkerblok met een schakelaar.

5. Weg met desktops
Gebruik waar mogelijk een notebook in plaats van een desktop. Notebooks zijn zo ontworpen dat ze zuinig met energie omspringen. Dat is vooral om de werkduur te verlengen als er geen stopcontact in de buurt is. Vergeet niet dat de lader altijd een beetje stroom verbruikt. Ga je dus op pad, vergeet die dan niet uit het stopcontact te trekken.

6. Labels
Let bij de aankoop van nieuwe apparatuur op energiebesparende labels. Het bekendste is het Amerikaanse Energy-Star-label, maar ook het Zweedse TCO-label stelt hoge eisen aan energie-efficiëntie.

7. Kies de juiste componenten
Grafische kaarten als Nvidia’s GeForce 8800 of ATI’s Radeon HD 2900 komen enkel in een spelomgeving volledig tot hun recht en hebben meestal weinig of geen nut in een kantoor-pc. Ze jagen het stroomverbruik echter fors de hoogte in. Koop met andere woorden apparatuur die aansluit bij je behoeften. Wat je hardwareleverancier ook moge beweren, je hebt echt geen 3D-kaart nodig om een PowerPoint-presentatie te tonen.

8. Schermbeveiliging uitschakelen
Dat de schermbeveiliging energie zou besparen, is een wijdverspreid misverstand. Meer nog, de schermbeveiliging voorkomt meestal dat je computer in slaapstand kan gaan en belast de processor en de grafische kaart, terwijl de monitor gewoon aan blijft staan.

9. Multifunctionals
Multifunctionele apparaten die een printer, scanner, kopieertoestel en een faxapparaat verenigen in één toestel, verbruiken doorgaans aanzienlijk minder energie dan de som van hun componenten.

10. Let op sluipverbruik
Hou een oogje op sluipverbruik: zolang ze verbonden zijn met het stroomnet, verbruiken de laders van draagbare telefoons, notebooks of mp3-spelers een beetje energie, ook al zijn ze niet met een apparaat verbonden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business