Nieuws

Toshiba vangt licht met eleds

Toshiba beweert een nieuwe doorbraak te hebben bereikt in de ontwikkeling van een kwantumcomputer.

Het Britse onderzoekscentrum van Toshiba in Cambridge heeft een led ontwikkeld die op commando licht kan produceren dat gevangen zit in een zogenaamde optische kuil. Dat bericht IT Pro.

Eled
De fotonen die deze entangled light emitting diode (eled) uitzendt, kunnen op hetzelfde moment twee verschillende verschijningsvormen aannemen. Deze kwantumeigenschap van licht kan in theorie aangewend worden om supersnelle computers te maken.

[related_article id=”152275″]

Zo ver staat het onderzoek echter nog niet. Het team heeft de fase waarin berekeningen mogelijk zijn nog niet bereikt, maar spreekt toch van een doorbraak. “Dit is een grote stap omdat we nu meerdere eleds kunnen integreren in een chip”, aldus wetenschapper Andrew Shields.

Laser
Dit is niet de eerste maal dat men erin slaagt om fotonen in een dergelijke toestand te ‘vangen’, maar hiervoor was altijd een gigantische en dure laser nodig. Toshiba’s nieuwe eleds zijn ontworpen met behulp van een populaire techniek om halfgeleiders te produceren.

De eleds zijn vergelijkbaar met gewone leds die je vindt in consumentenelektronica en moderne verlichting. Het enige verschil is de aanwezigheid van een kwantumdot, een soort prisma op atomair niveau dat een elektrische stroom omzet in gevangen licht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business