Nieuws

Adobe laat Lightroom 3 los

Adobe Lightroom 3 is sinds dinsdag officieel verkrijgbaar. Blikvangers in deze digitale workflow-oplossing voor fotografen zijn de verbeterde ruisonderdrukking, automatische lenscorrectie en een handigere importdialoog.

Lightroom is bedoeld voor fotografen die een grote hoeveelheid foto’s in RAW-formaat willen verwerken en ontwikkelen. Fabrikant Adobe neemt het in deze markt op tegen onder meer Apple, dat met Aperture een vergelijkbaar pakket aanbiedt.

Lightroom heeft als voordeel dat het zowel op Windows als op Mac OS X werkt. Maar het is duurder: 299 euro voor de volledige versie, tegen 199 euro voor Aperture.

Feedback van fotografen
De publieke bètaversie van Lightroom 3 werd 600.000 keer gedownload, en tweeduizend fotografen registreerden zich op het Adobeforum om hun feedback op het product te delen. Volgens Paul van Keeken van Adobe heeft zijn bedrijf dankbaar gebruikgemaakt van hun opmerkingen om met name de importfuncties, video-ondersteuning en ruisonderdrukking beter te maken.

Nieuwe functies
De definitieve versie van Lightroom bevat enkele nieuwe functies die nog niet zichtbaar waren in de bèta. Hoewel nieuw: de lenscorrectiefunctie debuteerde in Adobe Camera Raw 6, dat enkele weken geleden samen met Photoshop CS5 op de markt kwam.

Deze functie corrigeert de geometrische vervorming, waardoor evenwijdige lijnen op de foto naar binnen of buiten afbuigen. Ze vermindert vignettering (donkere hoeken) en schoont chromatische aberratie op (gekleurde pixels op contrastrijke overgangen).

Lightroom bevat profielen voor lenzen van Nikon, Canon en Sigma, maar met de Lens Profiler kan je van je eigen lenzen een profiel maken. Wie foto’s maakt met hoge gevoeligheden (ISO-waarde), weet dat die vaak ontsierd worden door lelijke ‘ruis’: een patroon van lichte en donkere (luminantieruis) dan wel rode en groene spikkeltjes (chroma-ruis). Lightroom 3 bevat verbeterde algoritmes om af te rekenen met ruis. Het resultaat is zonder meer indrukwekkend te noemen.

Makkelijker importeren
Studiofotografen zullen blij zijn met de verbeterde ondersteuning voor tethered shooting, waarbij je de camera aanstuurt vanuit Lightroom. Deze functie werkt alleen met bepaalde modellen van Nikon en Canon.

Adobe verbeterde ook het importproces. Het is nu veel eenvoudiger om foto’s te selecteren, bestandsnamen en metadata aan te passen, en in te stellen waar je foto’s bewaard moeten worden.

Gebruikers van Lightroom 1 en 2 kunnen upgraden voor 99 euro. Iedereen kan Lightroom dertig dagen uitproberen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business