VS wil verkoop ICQ tegenhouden

De Amerikaanse overheid wil de verkoop van ICQ aan het Russische DST tegenhouden. Als de servers verhuizen, kan de VS namelijk niet meer afluisteren.

Chatdienst ICQ werd in april door AOL verkocht aan het Russische Digital Sky Technologies voor 187,5 miljoen dollar. Maar dat is volgens de Financial Times niet naar de zin van de Amerikaanse autoriteiten.

Toen ICQ in 1998 in handen kwam van het Amerikaanse AOL bleven de servers van het bedrijf in Israël staan. Daar worden ze regelmatig geraadpleegd door Amerikaanse speurders die op zoek zijn naar bepaalde gesprekken.

Crimineel sociaal netwerk
Als de servers verhuizen naar Rusland, zal de VS niet langer zomaar toegang krijgen tot het systeem. Dat terwijl de dienst volgens de Financial Times zeer in trek is bij criminelen, wat op zijn beurt de toegang tot de servers bijzonder aantrekkelijk maakt voor opsporingsdiensten.

ICQ was rond de eeuwwisseling bijzonder populair. Vandaag is het chatprogramma vooral in Rusland, Duitsland en Tsjechië populair. De overnemer, Digital Sky Technologies, is een vrij groot Russisch internetconcern. Het is de grootste e-mailprovider van Rusland en bezit een aantal sociale netwerken in het land.

Wel is de kans klein dat de verkoop alsnog wordt tegengehouden. AOL noch de Amerikaanse overheid wil commentaar geven aan de krant. Bovendien zou een overheidsbezwaar binnen een maand na aankondiging van de verkoop moeten zijn ingediend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business