Nieuws

Toshiba toont drie radicale laptops

De laptopdivisie van Toshiba viert haar 25-jarig bestaan met de lancering van drie nieuwe radicale modellen die stuk voor stuk hoge ogen gooien.

De Libretto W100, een dualscreen-netbook met twee aanraakschermen, eist de meeste aandacht op. Maar de ‘altijd-aan’-netbook AC100 met Android en de supercompacte Portégé R700 zijn op hun eigen manier net zo uitzonderlijk.

Libretto W100: twee touchscreens
Met de Libretto W100 gooit Toshiba het over een heel andere boeg. De uitklapbare netbook draait op Windows 7 Home Premium en wordt geleverd met twee touchscreens van 7 inch. De onderste helft daarvan kan worden gebruikt als virtueel toetsenbord, dankzij ingebouwde haptische feedback.

[related_article id=”152275″]

Het is ook mogelijk om te multitasken op de 819 gram wegende netbook, omdat het ene scherm een andere applicatie kan weergeven als het Windows 7-bureaublad op de andere monitor. Toshiba heeft daar onder meer een interactieve thuispagina met widgets voor ontwikkeld.

De Japanse onderneming bedient met de Libretto ook de lezer van e-boeken: wanneer het toestel dwars wordt gehouden, kantelen beide schermen en kun je de W100 als volwaardig elektronisch boek gebruiken. De batterijduur is met drie uur aan de lage kant. De prijs daarentegen is zeker niet laag. Vanaf augustus moet deze bijzondere dualscreen-netbook voor 1.199 euro op de markt komen in de Benelux.

AC100: lange adem
Vijfentwintig jaar nadat het de eerste laptop op de markt bracht, weet het jubilerende Toshiba nog steeds te verrassen, zo blijkt uit deze vederlichte AC100. Ook al heeft dit zwart en oranje toestel een 10,1 inchscherm en volwaardig toetsenbord, het weegt slechts rond de 900 gram. Het is daarnaast Toshiba’s eerste Androidcomputer die binnen een oogwenk kan opstarten.

Toshiba noemt de AC100 een combinatie van smartphone en netbook. Het bedoelt daarmee niet dat je kunt bellen met het superdunne toestel, maar het biedt de instelbaarheid van Android 2.1, en met een stand-bytijd van zeven dagen heeft het een bijzonder lange adem. De fabrikant zegt dat bij intensief gebruik de batterij acht uur lang meegaat.

De AC100 is uitgerust met bluetooth en 802.11n wifi. Bovendien is Toshiba in gesprek met telecomaanbieders om de netbook aan te bieden in combinatie met een mobiel 3G-abonnement.

Ondanks zijn afmetingen is deze vreemde eend geen laptopvervanger: hij heeft een zuinige Nvidia Tegra 1 GHz ARM-processor aan boord, beschikt over slechts 512 MB werkgeheugen en heeft maximaal 8 GB flashgeheugen voor opslag. Vanaf september moet de AC100 voor 399 euro verkrijgbaar zijn. 

Portégé R700: krachtig en compact
Misschien het minst extreem, maar desondanks bijzonder, is de derde jubileumlaptop. Deze krachtige 13,3 inch Portégé R700, die op zijn dikst slechts 25,7 mm is, kan in zijn ultradunne behuizing een krachtige Core i7-processor van Intel herbergen.

De laptop blijft koel met een nieuw hitteafvoersysteem, dat koele lucht naar binnen zuigt in plaats van hete lucht naar buiten te stoten. Toshiba ontwikkelde deze Airflow Cooling Technology samen met Intel. De R700, die slechts 1,3 kg weegt, kan bovendien tot 8 GB aan werkgeheugen kwijt dankzij een nieuwe methode voor het stapelen van geheugenchips.

Toshiba zegt dat de krachtige prestaties niet ten koste gaan van de batterijduur. De Portégé R700 kan acht uur mee zonder aan de lader te moeten. Opslag krijg je in de vorm van een reguliere harde schijf tot 500 GB of een een SSD tot 512 GB.

Omdat de Portégé R700 voor de zakelijke markt is bedoeld, is hij uitgerust met een dockingconnector en vingerafdruklezer. In juli is hij vanaf 1.799 euro verkrijgbaar.

Toshiba brengt ook een goedkopere consumentenversie van dit toestel zonder deze extra’s op de markt, de Toshiba Satellite R630. Deze variant zal vanaf 1.099 euro kosten en ligt in augustus in de winkel. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business