Nieuws

Bornem test papierloze geboorteaangifte

De gemeente Bornem test eBirth, een elektronische geboorteaangifte. In Wallonië werkt Marche-en-Famenne mee aan het project van de Federale Overheidsdienst ICT (Fedict).

Sinds 17 juni gebeuren de geboorteaangiften in de gemeenten Bornem en Marche-en-Famenne digitaal. Via de toepassing eBirth vertrekt de aangifte vanaf de kraamafdeling naar de dienst burgerlijke stand van de gemeente.

De ouders moeten achteraf nog wel naar de gemeentediensten om de geboorte te bevestigen. Maar het dossier is dan al wel opgemaakt op gemeentelijk niveau. Er komt bij deze aangifte geen papier te pas.

Ook de statistische gegevens die de kraamklinieken aan de overheid overmaken, gaan papierloos. Dat bespaart ook al werk omdat niemand extra formulieren moet invullen en opsturen.

De rest van het land
Fedict heeft vorig jaar al eens een demonstratietournee gedaan bij negentig procent van de gemeenten met een kraamkliniek. Ze hopen dat er nog wat van die tournee is blijven hangen en dat de bezochte gemeenten snel meedoen met eBirth.

Het komende halfjaar gaat Fedict aan de gemeenten en ziekenhuizen met kraamafdeling vragen om mee te doen met eBirth. Alle zorgverstrekkers moeten daarna de informatie krijgen die ze nodig hebben om eBirth te gebruiken.

Nicole Vercruysse, projectleider bij Fedict, hoopt eBirth gefaseerd in te voeren in de komende twaalf tot achttien maanden.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business