Nieuws

Google verwijdert applicaties van Androidtelefoons

Google heeft van op afstand applicaties van een aantal Android-smartphones verwijderd. In een blogpost zegt Android-beveiligingstopman Rich Cannings dat Google “technologieën en processen heeft ontwikkeld waarmee ze geïnstalleerde applicaties van toestellen kunnen verwijderen. Bijvoorbeeld wanneer gebruikers een kwaadaardige applicatie geïnstalleerd hebben die een bedreiging vormt.”

Dat is niet zo opmerkelijk, want ook het iOS-besturingssysteem dat op de iPhone en iPad draait, geeft Apple soortgelijke mogelijkheden om apps van de toestellen van hun gebruikers te verwijderen.

Volgens Cannings heeft Google recent die macht uitgeoefend bij twee gratis applicaties die een veiligheidsonderzoeker beschikbaar had gemaakt voor researchdoeleinden. “Deze apps deden zich bewust anders voor om downloads aan te moedigen, maar waren niet ontworpen om kwaadaardig gebruikt te worden en hadden bovendien geen toegang tot privégegevens of andere systeembronnen”, aldus Cannings.

[related_article id=”158901″]

Omdat de toepassingen vrijwel nutteloos waren, hebben de meeste gebruikers ze kort na het downloaden weer van hun toestel verwijderd. Nadat de onderzoeker deze applicaties ook vrijwillig uit de Android Market had gehaald, besloot Google om – gesteund door de gebruiksvoorwaarden van diezelfde Android Market – zijn applicatieverwijderaar in stelling te brengen en de overblijvende kopieën van op afstand te verwijderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business