Nieuws

BlackBerry Pearl 3G

De BlackBerry Pearl 3G is een candybartelefoon tjokvol extra's, maar zonder het kenmerkende toetsenbord dat we zo goed kennen van de zakelijk ingestelde smartphonefabrikant.

We moeten twee keer kijken, maar het is echt zo: een BlackBerry zonder volledig toetsenbord. ZDNet test de slanke Pearl 3G, die tegelijk verrassend en vertrouwd aanvoelt.

RIM, de fabrikant van het in de zakenwereld populaire BlackBerry-merk, staat bekend om zijn hoekige, inktzwarte toestellen die net zo snel typen als een toetsenbord, maar slecht in de broekzak passen.

De BlackBerry Pearl 3G is een candybartoestel dat het vertrouwde toetsenbord vervangt door een numerieke keypad. Maar het bezit wel nog altijd de optische trackpad en BlackBerry-applicatiewinkel. En RIM voegt er nu 3G en wifi aan toe.

Niet zo lijvig
Met het toestel wil het Canadese bedrijf een nieuwe doelgroep aanspreken. De Pearl 3G distantieert zich van zijn lijvige neven Curve en Bold: met een gewicht van slechts 93 gram en 13 mm dikte is het toestel bijzonder broekzakvriendelijk en voelt het robuust aan in de hand.

Afgezien van het veranderde toetsenbord en de andere dimensies wijkt de Pearl 3G ’fysiek’ weinig af van andere BlackBerry’s. Cameratoets en mini-USB-aansluiting zitten op dezelfde plek, en we zijn blij met de goed reagerende mediatoetsen boven op het toestel. Alleen de SD-kaartsleuf is te goed verstopt in de ingewanden en vinden we minder geslaagd.

Ook aan de softwarekant vinden we weinig verrassingen: het eenvoudig te navigeren BlackBerry OS 5.0 is intuïtief en praktisch en de appwinkel is stilletjes aan volwassen geworden. We merken ook dat de telefoon iets alerter reageert, wat te danken is aan de verbeterde processor.

Omdat de Pearl 3G het traditionele toetsenbord heeft ingeruild voor een klassieke numerieke keypad, moeten we toch een beetje opnieuw leren tikken. Omdat de golvende toetsen goed reageren en niet te dicht op elkaar zitten, gaat het tikken van sms’jes redelijk snel, al verloopt het sturen van e-mails niet zo voortvarend als bij andere BlackBerry’s.

De Suretype-technologie, die nieuwe woorden automatisch herhaalt en slimme suggesties biedt, moet hier voor de langere termijn de oplossing voor bieden en is zeker beter dan T9. Toch blijft het voor ons onduidelijk waarom RIM een van zijn sterkste punten onder het vloerkleed moffelt. 
 

De Pearl 3G is, zoals het hoort, ruim bedeeld met draadloze technologie. Naast de sterk functionerende 802.11n wifiverbinding vinden we bluetooth en, je raadt het al, 3G-functionaliteit. Browsen gaat dankzij de zoomfunctie redelijk soepel, maar is toch nogal verouderd vergeleken met andere mobiele browsers. Het kleine schermpje maakt het er niet gemakkelijker op.

Social networking werkt daarentegen bijzonder goed op de BlackBerry Pearl 3G, met als sterkste troeven de nieuwe Twitter-applicatie en de BlackBerry Messenger. De Facebook-applicatie komt wat verkrampt over op het kleine schermpje, maar functioneert verder zoals het zou moeten.

Verrassend genoeg presteert de Pearl 3G erg goed op mediagebied. Een camera van 3,2 megapixel gooit geen hoge ogen in smartphoneland, maar toch zien afbeeldingen er helder uit en de bediening van de camera is als vanouds onovertroffen. Ook de ingebouwde videocamera presteert goed voor zijn kunnen, met heldere VGA-beelden en soepel afspelen dankzij de meer dan behoorlijke speakers. De mediaformaatondersteuning is ruim, maar we zien onszelf nauwelijks films kijken op het piepkleine display.

De BlackBerry Pearl 3G presteert bovenmaats en is zeker een van de betere candybartoestellen. Ondanks het grote aantal extra’s in het bijzonder compacte formaat struikelen we toch nog steeds over het minder geslaagde typgenot, verouderde browsen en wat al te vertrouwde besturingssysteem.  

De BlackBerry Pearl 3G is later dit jaar in Nederland verkrijgbaar via Vodafone en KPN. RIM kan nog niet zeggen exact wanneer en voor hoeveel euro hij in de winkel zal komen te liggen. 
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business