Kroes wil openheid van IT-sector

Eurocommissaris Neelie Kroes wil dat grote technologiebedrijven voldoende interoperabiliteit hebben. Zo wil ze gesloten systemen vermijden.

Kroes is binnen Europa verantwoordelijk voor de digitale agenda. In een interview met EurActiv pleit ze voor een soort scorekaart voor grote IT-spelers die aangeeft hoe goed hun technologie kan samenwerken met die van anderen.

De bedoeling is dat nieuwe digitale markttrends er niet voor zorgen dat de consument wordt opgesloten in de technologie van een bepaald bedrijf. Gebruikersgegevens gaan steeds meer verhuizen naar de cloud en mensen kopen hun muziek en films vaker digitaal ten opzichte van op fysieke media”, zegt ze tegen EurActiv.

Monopolies tegengaan
“We moeten er werk van maken dat belangrijke marktspelers niet zomaar kunnen kiezen om die interoperabiliteit niet aan te bieden voor hun producten. Dit is vooral belangrijk in gevallen waar er geen standaarden zijn.”

Kroes bouwt met haar plan verder op de boete die Microsoft enkele jaren geleden kreeg van de Europese Commissie. Toen moest het bedrijf 1,3 miljard betalen omdat het zich weigerde open te stellen naar anderen toe, en zo zijn monopoliepositie stimuleerde.

Nu wordt de lijn dus doorgetrokken naar verschillende bedrijven. “In de toekomst moeten alle IT-producten in staat zijn om te communiceren met elke dienst”, aldus Kroes.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business