Nieuws

Kinderen weer roekelozer op het internet

Uit een bevraging van tienduizend schoolkinderen door de Universiteit Gent blijkt dat zogeheten risicogedrag van jongeren online weer toeneemt.

Onder risicogedrag verstaat men onder meer chatten met mensen die je niet kent, of foto’s en adressen doorgeven. Dat laatste is de afgelopen jaren gestegen, niet in het minst door de opkomst van diensten als Facebook en Flickr.

Van de ondervraagde kinderen maakt 18% afspraken met mensen op het internet. Vijf procent gaat zelfs alleen naar die afspraak. Ongeveer de helft van de ondervraagde kinderen gebruikt ook de computer in een aparte kamer, zoals hun slaapkamer, waar er veel minder ouderlijke controle is. De hoeveelheid kinderen die botsen op shockerende inhoud, zoals porno, is over de jaren grotendeels hetzelfde gebleven.

Opvallend: het bewustzijn over risico’s op internet daalt ondertussen. Kinderen weten dus niet altijd dat ze met mogelijk gevaarlijke dingen bezig zijn. Volgens de onderzoekers van de studie kan dat te maken hebben met de evidentie van het internet, het feit dat iedereen (95% van de Belgen) het in huis heeft en ermee werkt.

Ouders onwetend
Nog een opvallende vaststelling: meer controle van de ouders leidt niet specifiek tot minder risicogedrag. Voornamelijk omdat ouders niet weten waar hun kinderen mee bezig zijn.

Na een bewustmakingscampagne in 2007 ziet de studie een sterke daling in risicogedrag bij kinderen. “Maar de technologie is ondertussen al zo hard veranderd, dat die campagne achterhaald is”, zegt professor Martin Valcke van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Gent. “Ouders kennen Netlog, Facebook en Flickr niet goed, terwijl het net daar is waar hun kinderen nu zitten.”

Ook zogenaamde parental filters zouden op hun eentje niet helpen om kinderen in het gareel te houden. Wat wel helpt? “Een gezaghebbende aanpak”, volgens Valcke. Daarbij stellen ouders duidelijke regels, en zijn ze er zelf ook mee bezig. Ze gaan bij wijze van spreken samen met hun kinderen het internet op.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business