Nieuws

iPhone ontgrendelen legaal in VS

De Amerikaanse overheid heeft enkele opmerkelijke aanpassingen aan de DMCA doorgevoerd. Onder meer het jailbreaken en ontgrendelen van iPhones en andere smartphones is vanaf nu legaal.

Elke drie jaar worden de uitzonderingen op de auteurswet Digital Millennium Copyright Act (DMCA) opnieuw bekeken en kunnen belanghebbenden nieuwe voorstellen doen. De DMCA werd in 1998 in Amerika ingevoerd om auteursrechthebbenden te beschermen in hun strijd tegen piraterij.

Inbreuk rechten consument
Maar al die regels en DRM-systemen maken vaak inbreuk op de basisrechten van de consument, menen verschillende organisaties, waaronder de Electronic Frontier Foundation (EFF). Deze belangenvereniging is dan ook zeer verheugd dat alle drie haar uitzonderingsvoorstellen goedgekeurd zijn.

“Het Copyright Office en de Library of Congress [die belast zijn met de uitzonderingen], hebben deze week belangrijke stappen genomen om de schade die veroorzaakt is door de DMCA ongedaan te maken”, stelt Jennifer Granick, directeur burgerrecht bij de EFF, in een persbericht.

Jailbreaken is redelijk
De eerste uitzondering stelt dat het jailbreaken (software installeren die niet-officiële programma’s toestaat) van iPhones en andere smartphones niet langer strafbaar is. Het Copyright Office negeert Apples claim dat jailbreaken gevaarlijk is, en komt met de volgende stelling:

“Als een consument zijn telefoon aanpast zodat het besturingssysteem compatibel wordt met onafhankelijk ontwikkelde software die niet is goedgekeurd door de fabrikant van het toestel of het besturingssysteem, en deze aanpassing enkel gebeurt voor dit doeleinde, dan is er sprake van fair use.”

Hoewel een iPhone jailbreaken voor consumenten vanaf nu perfect legaal is, raadt Apple het uiteraard af. In een reactie aan Cult of Mac zegt een woordvoerder: “Jailbreaken kan de gebruikerservaring ernstig schaden. Bovendien verbreek je de garantie en kan je iPhone instabiel worden.”

Goed nieuws voor YouTube
Ook videoremixers kunnen vanaf nu geruster slapen. De tweede goedgekeurde uitzondering van de EFF stelt dat amateurs de DMCA niet schenden als ze de kopieerbeveiliging van dvd’s omzeilen om korte fragmenten als basis te gebruiken om kritische, niet-commerciële werken samen te stellen.

In de praktijk komt het erop neer dat creatieve YouTubegebruikers dvd’s mogen rippen om fragmenten te gebruiken voor mash-ups of remixes. Dat wordt vanaf nu beschouwd als fair use, al zal Hollywood daar ongetwijfeld nog een stokje voor proberen te steken.

Grote filmstudio’s bombarderen YouTube immers met verwijderingverzoeken op basis van de DMCA. Door deze uitzondering zal hier geen gevolg meer aan gegeven hoeven te worden als het om een videomash-up gaat.

Unlocken
Buiten deze toevoegingen worden de meeste bestaande uitzonderingen opnieuw ingevoerd. Zo stelde het EFF voor om de uitzondering uit 2006 die stelt dat smartphone-eigenaars hun toestel mogen ontgrendelen om het te kunnen gebruiken voor andere providers te verlengen.

Andere nieuwe aanpassingen maken het veiliger voor leerkrachten en professoren om auteursrechtelijk beschermd materiaal in hun lessen te gebruiken.

Het volledige verslag (pdf) en alle uitzonderingen vind je op de website van het Amerikaanse Copyright Office.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business