Nieuws

Zeven mensen krijgen sleutel van internet

Over de hele wereld hebben zeven personen een sleutel gekregen waarmee ze het internet kunnen herstarten. Er zijn twee Europeanen bij.

De zeven sleutels vormen een verzekering om het internet aan de gang te houden na een catastrofe. Ze dienen om de beveiliging van de Domain Name System Security (DNSSEC) te beheren.

DNSSEC is een beveiliging boven op DNS, de ruggengraat van het internet die internetadressen zoals www.zdnet.nl omzet in numerieke serveradressen. Het beveiligingsprotocol DNSSEC verzekert de surfer ervan dat een site ook echt de juiste site is en geen illegale kopie.

Internet herstarten
“In het geval van een internationale aanval op DNSSEC kan het systeem de link tussen belangrijke servers doorknippen om de schade te beperken. Daarna moet de dienst opnieuw hersteld worden”, schrijft beveiligingsspecialist Bruce Schneier op zijn blog.

Opdat niemand absolute controle over het internet kan verwerven, heeft ook niemand de rootkey van DNSSEC gekregen. In plaats daarvan hebben zeven mensen een sleutel gekregen waarmee ze – met minstens vijf van hen samen – de rootkey kunnen samenstellen.

Verzegelde zakjes
Elke sleutelhouder krijgt twee identieke smartcards in een verzegeld zakje. Om de sleutels te kunnen gebruiken, moeten minstens vijf sleutelhouders naar de Verenigde Staten reizen om daar samen de rootkey te bemachtigen en daarmee het systeem opnieuw op te starten.

De sleutels zijn verspreid over de hele wereld. Europa heeft er twee: een is in Britse handen en een in Tsjechische. De andere sleutels liggen in de VS, Canada, Trinidad en Tobago, Burkina Faso en China.

Meer informatie over de sleutels is te bekijken op de site DNS Community.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business