Flashopslag wordt weer goedkoper. Het ziet er naar uit dat de prijs van SSD’s binnenkort verder daalt naar een dollar per gigabyte. Die bewering komt van marktonderzoeker iSupply. Die stelt dat de prijs van TLC-flashgeheugen tegen het vierde kwartaal zal zakken naar 1,20 dollar per gigabyte, om eind 2010 op één dollar uit te komen. […]

Advertentie

Flashopslag wordt weer goedkoper. Het ziet er naar uit dat de prijs van SSD’s binnenkort verder daalt naar een dollar per gigabyte.

Die bewering komt van marktonderzoeker iSupply. Die stelt dat de prijs van TLC-flashgeheugen tegen het vierde kwartaal zal zakken naar 1,20 dollar per gigabyte, om eind 2010 op één dollar uit te komen.

Het zou de eerste keer zijn sinds 2008 dat de prijs zo laag ligt. Dat doet iSupply speculeren dat flashopslag opnieuw kan gaan concurreren met klassieke harde schijven.

[related_article id=”152275″]

SSD staat voor Solid State Drive en wordt al enkele jaren als opvolger van de harde schijf aangekondigd. Omdat het om flashopslag gaat, zijn er geen bewegende deeltjes, wat geluid, duurzaamheid en snelheid ten goede komt.

Te laat?
Maar iSupply nuanceert ook. “Traditionele harde schijven hebben de afgelopen jaren meer voet aan de grond gekregen door hun stijgende capaciteit en dalende prijzen.” Aldus Michael Yang, senior analist voor geheugen en opslag bij het bedrijf. “Harde schijven staan nu zo sterk, dat SSD het gevaar loopt om nooit meer zijn concurrentiepositie terug te winnen.”

Om echt te concurreren met harde schijven zou de prijs moeten zakken naar veertig dollarcent per gigabyte, wat volgens iSupply  zal gebeuren tegen 2012. Op dat moment kan je honderd gigabyte SSD-opslag kopen voor vijftig dollar.

Los van de toekomstprijzen verwacht het onderzoeksbureau wel dat er in het derde kwartaal van dit jaar al meer flashopslag wordt verkocht op de consumentenmarkt. De totaalomzet voor de sector zou dan op 5 miljard dollar komen.

Advertentie