Nieuws

Parted Magic 5.4

Een opstartbare cd met enkele reddings- en onderhoudstools kan in noodgevallen de ultieme uitweg zijn. Parted Magic is precies zo’n live-cd.

Zoals andere live-cd’s download je die in de vorm van een isobestand, waarna je dat via een brandprogramma naar een boot-cd omzet. Overigens kun je op de site ook terecht voor een PXE-variant die je dan via je netwerk kunt opstarten.

Handig aan Parted Magic is dat het zich geheel in het geheugen kan laden zodra het is opgestart. Je kunt de cd of USB-stick dus gerust verwijderen, zodat het station vrijkomt om er bijvoorbeeld data van je harde schijf naar te back-uppen. Het gaat om een Linuxdistributie, maar Windowsfans hoeven zich niet al te veel zorgen te maken: de meeste tools laten zich vanuit een grafische omgeving aansturen.

Het zal je wellicht niet verbazen dat een van de belangrijkste tools Gnome Partition Editor is. Met deze tool kan je allerlei partitioneringstaken uitvoeren. Verder kan je via de knop Mount Devices ook je Windowspartities koppelen, wat eventueel dataherstel alvast makkelijker maakt.

Verloren gewaande gegevens terughalen
Op de desktop vind je standaard onder meer nog een System Profiler and Benchmark-tool terug en kan je via de knop Start Network een netwerkverbinding activeren. In het arsenaal netwerktools tref je handigheden aan als een browser (Chromium), een chatmodule (XChat IRC), een FTP-client (LFTP) en VNCviewer.

Er zijn verder nog wel een paar tools aan boord die een (moderne) grafische interface ontberen en dus iets meer gewenning zullen vragen van een typische Windowsgebruiker. Denk aan Ghost 4 Linux en Clonezilla (voor het maken van back-ups/images) en aan PhotoRec, een tooltje voor het opsporen en terughalen van verloren gewaande gegevens.

Je vindt de verschillende versies van Parted Magic op de site van makers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business