Nieuws

Panda Cloud Antivirus 1.1

Panda Security pakte vorig jaar groot uit met zijn gratis virusbeschermer in de wolken: Cloud Antivirus. Na een jaar proefdraaien met de bètaversie brengt de beveiliger nu een betaalde Pro-versie uit. Maar niet zonder ook zijn gratis variant te verbeteren.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat is het verschil tussen gratis en betaald? Dat zit vooral onder de motorkap. Panda Cloud Antivirus 1.1 Pro biedt ‘vaccinatie’ van USB-sticks aan om gevaarlijke indringers als Conficker de pas af te snijden. Ook is er aanvullende gedragsanalyse van onbekende lopende processen, zijn er volautomatische updates en biedt de producent 24/7-ondersteuning.

Voor de rest heeft deze lichtgewicht malwarebeschermer dezelfde doodeenvoudige interface als daarvoor. Sommigen vinden de opgeblazen menuknoppen en summiere informatie wellicht wat te simpel. Daar is in de laatste versie iets aan veranderd, al is het niet veel. Zo is het instellingenmenu wat ruimer bedeeld en is de prullenbak naar voren gehaald. Toch is versie 1.1 nog altijd haar spaarzame zelf.

Panda Cloud Antivirus 1.1 laat zich snel en eenvoudig op vrijwel al onze testsystemen installeren. Omdat het een cloudgebaseerde scanner is, leunt hij zwaar op zijn online verbinding, maar hij kan nog altijd veelvoorkomende dreigingen de baas met een kleine lokale database. Een eerste volledige scan is in 35 minuten voltooid; de daaropvolgende doet er 25 minuten over.

Slordig
Vorig jaar scoorde Panda lager bij de malwareverwijdering dan onze best beoordeelde betaalde producten. Dit jaar is het verschil nog groter. Weliswaar detecteerde Cloud Antivirus als de beste, maar het was veel slordiger met de opruiming dan bijvoorbeeld Norton Antivirus 2010. Het negeerde verschillende exe-bestanden en liet zelfs enkele gedetecteerde dreigingen met rust.

Het bleef daarom ver achter op producten als het gratis Malwarebytes Anti-Malware of het betalende Spyware Doctor with Antivirus 2010. Bij de rootkittest kwam hetzelfde resultaat naar voren: het zag alle boosdoeners op één na, maar liet executables achter voor alle detecties, waarvan de helft achteraf nog steeds draaide.

Net als bij de bètaversie laat Panda Cloud Antivirus nu juist zijn kracht zien bij het weren van malware op een schoon systeem. Het ontdoet zich vaardig van bekende malwaresamples en is alleen bij exemplaren die we met de hand hebben aangepast minder goed in de herkenning dan betaalde producten. Wanneer we deze indringers echter willen starten, maakt Panda’s cloudscanner meteen korte metten met ruim negentig procent van de exemplaren. Beter dan wie ook.

Omdat Panda Cloud Antivirus 1.1 nog altijd een kei is in het buitenhouden van malware, blijft het een van onze favoriete gratis antivirusproducten van het moment.

Panda Cloud Antivirus
Prijs: gratis (Pro-versie: 29,95 euro) (september 2010)

PRO: kleine download; sterk in het buitenhouden van malware op schoon systeem; snelle installatie; interface verbeterd.
CONTRA: instelbaarheid nogal beperkt voor Pro-versie; niet grondig genoeg bij malwareverwijdering; gehandicapt zonder internetverbinding.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business