Naar reclame kijken klinkt niet meteen alsof het veel geld oplevert. Maar op internet kun je er wel degelijk iets mee verdienen. Zogeheten spaarprogramma’s (of loyaltyprograms) leveren soms ook een extra zakcent op. Dat gaat als volgt in zijn werk: een adverteerder gaat in zee met een spaarprogramma, dat een uitgebreide database heeft van e-mailadressen […]

Advertentie

Naar reclame kijken klinkt niet meteen alsof het veel geld oplevert. Maar op internet kun je er wel degelijk iets mee verdienen.

Zogeheten spaarprogramma’s (of loyaltyprograms) leveren soms ook een extra zakcent op. Dat gaat als volgt in zijn werk: een adverteerder gaat in zee met een spaarprogramma, dat een uitgebreide database heeft van e-mailadressen van geïnteresseerden en regelmatig mailings uitstuurt. Ben jij lid van zo’n spaarprogramma en komt de advertentiecampagne overeen met je interesses, dan krijg je een mailtje.

Door de reclame via het e-mailprogramma of op een website te bekijken, ontvang je een bedrag tussen de 0,5 en 5 eurocent. Dat lijkt niet veel, maar wie elke dag één of meerdere aanbiedingen bekijkt, ziet het bedrag al snel oplopen tot enkele tientallen euro’s.

Er zijn tientallen spaarprogramma’s, met Euroclix als een van de bekendste, dat ook in de Benelux actief is. Vanaf het moment dat je tien euro verzameld hebt, kun je om een uitbetaling vragen. Hou er wel rekening mee dat het doorgaans minstens drie maanden wachten is voor het geld ‘beschikbaar’ is.

Je verdient hier tussen één en drie eurocent per mailtje. Andere spaarprogramma’s zijn CashHier.nl (0,5 tot 1 eurocent) en GeldPakker (1 tot 2 eurocent). Alle programma’s werken zowel in Nederland als in België.

Internationaal is er dan weer DonkeyMails, dat 0,25 tot 0,50 dollarcent geeft, maar al vanaf één dollar begint uit te betalen. Wie zelf op zoek gaat naar spaarprogramma’s, moet eerst even nagaan of de site in kwestie betrouwbaar is.

Online enquêtes
Iets meer geld kun je verdienen met online enquêtes. Ook hier vul je een uitgebreid profiel in en krijg je regelmatig uitnodigingen tot onderzoeken via e-mail binnen. Bij marktleider Global Test Market (ook in het Nederlands) zijn de enquêtes erg uitgebreid, zodat je even bezig bent, maar je krijgt wel tussen drie en vijf dollar.

Uitbetalen doen ze vanaf vijftig dollar. Global Test Market stuurt dan een cheque uit Amerika, die al snel tien tot twintig euro kost om te innen. Wacht dus tot je een relatief hoog bedrag verzameld hebt. Andere diensten die op een gelijkaardige manier werken, zijn Choozz en Toluna.

In plaats van geld kun je online ook waardevolle prijzen winnen, door het invullen van prijsvragen. In de prijzenpot zitten doorgaans waardebonnen van enkele honderden euro’s, vliegreizen, abonnementen, arrangementen of overnachtingen, hard- of software, gps-systemen enzovoort.

Het is helaas niet makkelijk om goede prijsvragen te vinden die ook nog eens eerlijk verlopen. In tegenstelling tot spaarprogramma’s gelden prijsvragen vaak maar voor één land. Voor je dus een gokje waagt, is het een goed idee om de kleine lettertjes te controleren.

Op websites als Prijzenzolder en Allesgratis is een overzicht te vinden van actuele prijsvragen, vaak ook vergezeld van de juiste antwoorden. Een goede portie geluk moet de rest doen.

Hoelang voor het geld binnenstroomt?
Enkele minuten per e-mailtje of prijsvraag.
Hoeveel verdien je eraan?
Enkele eurocenten per e-mail, enkele dollars per enquête of een mooie prijs.

Advertentie