Nieuws

‘Providers niet verantwoordelijk voor downloaden’

Providers worden mogelijk niet verantwoordelijk gesteld voor illegale downloads van hun gebruikers. Dat staat in een gelekte versie van ACTA.

ACTA staat voor Anti-Counterfeiting Trade Agreement en is een internationale overeenkomst over de aanpak en bestrijding van namaak, waar ook internetpiraterij onder valt. De besprekingen vinden plaats achter gesloten deuren, maar regelmatig (zoals nu) lekt er informatie uit.

In het verdrag, dat werd gelekt door Knowledge Ecology International, staat dat internetproviders en andere ‘derde partijen’ niet verantwoordelijk zijn wanneer hun klanten illegaal muziek, films of software downloaden.

In praktijk wil dat zeggen dat de providers hun klanten niet moeten afsluiten of waarschuwen wanneer ze betrapt worden op illegaal downloaden. Over die zogenaamde driestappenregel ging al het gerucht dat deze werd geschrapt, en in de nieuwe gelekte versie lijkt dat ook het geval.

Dat wil echter nog niet zeggen dat er geen maatregelen meer komen in deze richting. Zo zegt Rodney Serkowski van de Australische Pirate Party aan onze collega’s van ZDNet Australië dat de deur nog openstaat voor een soort strafsysteem. Dat kan compenseren voor de driestappenregel.

Hoe ACTA er definitief zal uitzien weten we na de volgende bijeenkomst in Japan, die later deze maand wordt gehouden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business