Nieuws

Tien Europeanen opgepakt in piraterijzaak

Bij een grootscheepse inval van Europol bij vier piraterijgroepen zijn in totaal tien mensen opgepakt. De actie concentreerde zich vooral op Nederlandstalige releasegroepen.

De inval werd gisteren al gemeld door antipiraterijorganisatie Brein, maar vandaag geeft het Brusselse parket zelf meer details. In totaal zijn er in dertien Europese landen acties uitgevoerd: België, Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Noorwegen, Polen, Zweden, Kroatië, Oostenrijk, Tsjechië, Duitsland, Hongarije en Italië.

Bij de inval zijn in totaal tien mensen gearresteerd, van wie vijf in België. De rest bevond zich in Noorwegen, Polen en Zweden. Volgens de politie gaat het om de kopstukken van de vier beoogde piraterijgroepen. Welke releasegroepen het precies zijn, wordt niet gezegd.

[related_article id=”152275″]

De betrokken personen zijn aangehouden voor lidmaatschap van een criminele organisatie, informaticafraude, hacking en piraterij.

Nederlandstalig
Het onderzoek tegen de vier groepen startte twee jaar geleden. Volgens het parket van Brussel zijn ze goed voor tachtig procent van de Nederlandstalige producties of Nederlandstalige ondertitels in het illegale circuit.

De groepen zouden zich vooral concentreren op films en series. Een releasegroep probeert bij het verschijnen van films, series of ander materiaal dit zo snel mogelijk te kopiëren (rippen) en vervolgens te verspreiden onder zijn gebruikers. Vaak wordt er in dit milieu een sport van gemaakt om als eerste iets te verspreiden (releasen).

De internationale actie had als doel 48 servers uit te schakelen en in beslag te nemen. Een van de belangrijkste servers stond bij een Gents hostingbedrijf, al kan het parket niet zeggen om welk bedrijf het gaat.

Polen: 90 terabyte
Over de opslagcapaciteit is weinig bekend, maar doorgaans gaat het telkens over minimaal vijf tot tien terabyte. In Polen werd zelfs voor negentig terabyte aan opslag in beslag genomen.

De kopstukken van de piraterijgroep riskeren voor hun acties celstraffen tot maximaal vijf jaar, vertelt hoofdinspecteur Bogaert van de federale politie aan onze redactie. Maar de zwaarte van de straf ligt vooral bij de geldboetes. Gezien de immense omvang kunnen die oplopen tot honderdduizenden euro’s.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business