Nieuws

SanDisk G3 60 GB

Voor wie het nog niet wist: een doorsnee printer of webcam haalt weinig voordeel uit USB 3.0. De bandbreedte blijft simpelweg onbenut. Bij een solidstatedrive (SSD) ligt dat net even anders.

We schroeven er daarom eentje van SanDisk in een externe schijfbehuizing met USB 3.0. De ideale combinatie?

Toch gek eigenlijk dat een flashspecialist als SanDisk zo laat op de proppen komt met een SSD voor pc-gebruik. Je zou immers verwachten dat hun ervaring met het produceren van flashgeheugens en de aansturing ervan aanleiding is om sneller op de SSD-trein te springen. Hoe dan ook, de G3 is een 2,5 inch SSD op basis van MLC-flashgeheugen, met een capaciteit van 60 GB.

Een kleintje dus, en per definitie bedoeld als bootschijf voor je pc, al zien we hem ook wel nuttig werk verzetten in een minilaptop. Hij is overigens ook beschikbaar met 120 GB.

Snelheid
De door SanDisk opgegeven sequentiële snelheden zijn 220 MB/s voor lezen en 120 MB/s voor schrijven. Die snelheden maakt de G3 echter niet waar. Uit de resultatentabel blijkt dat hij het op zo goed als elk vlak moet afleggen tegen de Intel X25-V 40 GB, de winnaar van de SSD-test in PC Magazine (juni 2010).

Toegegeven, de Intel schrijft veel trager dan de SanDisk, maar in de praktijk blijkt de impact daarvan beperkt, zoals de schijftests van PCMark Vantage laten zien. Gezien de hogere prijs zou de G3 toch wat meer spierballen mogen tonen.

Een onbekende factor bij het gebruik van SSD’s is de levensduur. Flashgeheugen is immers beperkt in het aantal keren dat je er iets naartoe kunt schrijven. Volgens SanDisk moet de G3 het omgerekend dik vijftig jaar uithouden, tenminste als je dagelijks niet meer dan 4 gigabyte wegschrijft naar de SSD. SanDisk is een van de weinigen die tien jaar garantie geeft op een SSD.

Prestatieverhouding
Na het benchmarken van de SanDisk G3 plaatsen we hem in een QuickStore USB 3.0 externe schijfbehuizing van Sharkoon. We willen zo nagaan hoe de prestaties via USB 3.0 zich verhouden tot SATA (intern aangesloten). Uit deze test blijkt dat je rekening moet houden met een serieuze bottleneck: via USB 3.0 gaan de prestaties er met 25 tot zelfs meer dan 40 procent op achteruit.

Vreemd, want USB 3.0 biedt meer dan genoeg bandbreedte. Het toont nogmaals aan dat USB 3.0 nog een lange weg af te leggen heeft, en dat externe schijven die werken via eSATA nog helemaal niet afgeschreven zijn.

SanDisk G3 60 GB
Prijs: 229,99 euro (september 2010)

PRO: tien jaar garantie; goede sequentiële schrijfsnelheid.
CONTRA: te hoge prijs per gigabyte; algemene prestaties.

Sharkoon QuickStore Portable USB 3.0
Prijs: 28,90 euro (september 2010)

PRO: eenvoudige installatie; back-upknop.
CONTRA: nogal zware en stroeve USB-kabel; niet robuust.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business