Nieuws

BeBook Neo vs. Samsung E60

Een van de grootste ergernissen bij e-lezers is de manier waarop je e-boeken moet overzetten naar je apparaat. Adobesoftware installeren en gehannes met USB-kabels doen afbreuk aan het leesplezier.

Alleen Apple (iPad) en Amazon (Kindle) hebben daar een pasklare oplossing voor. Wij testen twee lezers, de Samsung E60 en BeBook Neo, die in theorie partij moeten kunnen bieden.

Vervelende stylus
De Bebook Neo is een solide aanvoelende slanke, witte e-bookreader die fijn in de hand ligt. Met de ronde navigatieknop sla je bladzijden om en pas je instellingen aan. Hij bestaat uit twee ringen: de buitenste is om in de boeken te navigeren en menu’s te openen, terwijl de binnenste, dunnere ring bestemd is voor menunavigatie.

Die aanpak is af en toe tegendraads, maar werkt over het algemeen goed. De Neo heeft ook een touchscreen, die je alleen kunt bedienen met het geïntegreerde Wacom-pennetje. Het kost alleen telkens heel wat inspanning om de stylus uit de behuizing te peuteren.

Samsungs eerste e-bekenlezer, de E60, lijkt van ver dezelfde specificaties te hebben als de Neo, maar de uitwerking is een stuk minder. Het Wacom-pennetje heb je ook hier om de haverklap nodig. Samsung heeft zijn menunavigatie in een uitschuifbaar onderstel gestopt, terwijl je pagina’s omslaat met de twee knoppen vlak onder het leesvenster. Door de plaatsing aan weerszijden moet je het toestel telkens overpakken als je terug wilt bladeren.

De gelige plastic behuizing van de E60 voelt veel minder robuust aan. De geligheid is ook in het scherm terug te vinden, een groot contrast met het fris ogende scherm van de Neo. Toch is het contrast iets beter bij de E60, al is het verschil klein.

Trage reacties
Bij elke handeling toont de Samsungreader een zandlopertje als teken dat je moet wachten, wat na een tijdje op de zenuwen begint te werken. Dan reageert de BeBook een stuk sneller.

Beide lezers beloven ingebouwde wifi. Een uitstekende reden om over te stappen naar deze nieuwe elektronische gadgets, maar zowel voor de Neo als de E60 valt het resultaat tegen. Browsen op de Neo is nog redelijk comfortabel dankzij de ingebouwde Webkitbrowser, met toegang tot Wikipedia, Google en Adobe-ID via een thuisscherm.

Er is ook een MyBebook-portaal waar je per land kunt kiezen uit een aanzienlijk aantal online winkels. Bij sommige winkels, zoals het populaire Bol.com, is het echter moeizaam scrollen door webpagina’s die niet geschikt zijn voor het kleine 6-inchscherm. Vaste partners met een op maat gemaakte winkel zou de ervaring flink ten goede komen.

De Samsung E60 heeft dankzij een samenwerking met Selexyz wel een vaste boekenpartner in huis. Na een reeks foutmeldingen komen we voorbij het Adobe-ID scherm, om daar tot de vaststelling te komen dat navigeren en zoeken binnen in de webwinkel tergend traag verloopt.

Ook ontdekken we dat Selexyz het enige is wat we van het web te zien krijgen. Er is geen browser, dus kunnen we met de E60 alleen winkelen online. Bovendien kun je uitsluitend met creditcard betalen. Wel prettig vinden we dat Samsung bij het sluiten van het winkelvenster ons netjes vraagt wifi weer uit te schakelen.

Wel prijzig
We moeten de Neo vaker opladen dan andere e-lezers, terwijl de E60 stukken langer meegaat. Ook het geluid bij de ingebouwde mp3-speler van de Samsunglezer is erg goed. Dankzij de 2 GB interne opslag kun je fijn muziek luisteren tijdens het lezen, terwijl je het bij de Neo met 512 MB moet doen.

Hoewel geen van deze twee toestellen het gebruikscomfort van de Kindle of iPad kan evenaren, is de BeBook Neo met afstand een betere e-boekenlezer dan de Samsung E60. Beide lezers zijn echter prijzig, zeker nu Amazon zijn nieuwste reader voor de helft van die prijs gaat verkopen.


BeBook Neo
Prijs: 329 euro (Standard Edition) (oktober 2010)

PRO: ligt prettig in de hand; geslaagde menunavigatie; helder leesscherm; snelheid bij navigatie en pagina’s omslaan; geslaagde koppeling naar gelokaliseerde e-boekenwinkels.
CONTRA: klein intern geheugen (512 MB); online boekenwinkels niet aangepast voor klein scherm; Wacom-pennetje muurvast; duur.


Samsung E60
Prijs: 329 euro (oktober 2010)

PRO: uitstekende batterijduur; vaste koppeling met Selexyz; groot intern geheugen (2 GB); goede mp3-speler.
CONTRA: duur; rommelige besturing; langzaam; bedompt leesscherm; voelt goedkoop aan; wififunctionaliteit nauwelijks bruikbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business