Nieuws

Apple weert ook Java

Apple heeft het niet zo op programmeerplatformen. Gisteren werd al bekend dat Flash niet op de nieuwe Macbook Airs staat, nu blijkt ook Java in ongenade gevallen.

Apple heeft deze week een update uitgebracht van Java voor de Mac en heeft meteen ook duidelijk gemaakt dat het zowat de laatste is. “Vanaf de release van Java voor Mac OS X 10.6 Update 3 wordt de door Apple aangepaste versie van Java stopgezet”, aldus een mededeling bij de update.

Apple voegt er ook nog aan toe dat de runtime niet op hetzelfde niveau zal onderhouden worden en zelfs helemaal weggelaten kan worden in toekomstige versies van Mac OS X.

[related_article id=”158256″]

Apple wil dus het gebruik van Java op zijn computers ontmoedigen, met als belangrijkste motivatie de ondersteuning van Apple die wegvalt.

Ook voor ontwikkelaars
De verdwijnende ondersteuning voor Java heeft ook gevolgen voor ontwikkelaars. In de regels voor de Mac App Store die er komt, staat dat apps die gebruikmaken van stopgezette of optioneel geïnstallerde technologie geweigerd worden.

Van Steve Jobs is bekend dat hij toepassingen verkiest die specifiek voor zijn toestellen gemaakt zijn. En het grootste probleem dat hij heeft met technologieën zoals Java en Flash is dat ze op verschillende platformen draaien. Hun interface is dan ook de grootste gemene deler van alle platformen. Iets waar Jobs allergisch voor is.

Einde van Java?
Betekent dit nu dat Java uitgezongen is? Nee hoor, nog niet bijna. Want Oracle stopt niet met Java omdat Apple het niet langer steunt. Net zoals Flash nog steeds verspreid wordt door Adobe.

Blijft de vraag of Macgebruikers veel last zullen hebben van de boycot. Allicht ook niet. Waarschijnlijk is er toch geen grote vraag naar Javatoepassingen in de Mac App Store. Zijn er (heel uitzonderlijk) toch andere applicaties die Java nodig hebben, dan kan de gebruiker het platform nog op andere manieren installeren.

In zakelijke omgevingen is het probleem al helemaal kleiner, want daar installeren mensen hun toepassingen niet zelf.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business