Nieuws

Firefox 4 pas in 2011

Mozilla heeft de geplande release van Firefox 4 naar 2011 verplaatst. Niet verwonderlijk gezien de moeilijkheden om met een eerste echte bèta te komen, maar het geeft de concurrentie wel ademruimte.

Een aangepast updateschema toont dat er ten vroegste begin 2011 een releasecandidate van de openbronbrowser zal verschijnen.

Problemen met bèta 7
Mike Beltzner, hoofd van het ontwikkelteam van Firefox, licht toe: “De ontwikkeling van Firefox 4 is niet vertraagd, en we boeken elke dag vooruitgang. Maar er is toch flink wat achterstand opgelopen met het afwerken van de mijlpaal ‘Beta 7’, die alle functies van de nieuwe browser zou moeten bevatten en waarmee onze eigen plug-inontwikkelaars en externe partijen aan de slag kunnen. Als we dan ook kijken hoeveel werk er nog is om Firefox 4 klaar te maken voor de uiteindelijke release, lijkt het ons beter om de planningen voor bèta’s en de releasecandidate aan te passen.

“De regelmatige bètareleases zijn erg nuttig geweest om compatibiliteitsproblemen met bestaande webinhoud op te sporen”, gaat Beltzner verder. “We willen dus op geregelde tijdstippen nieuwe bètaversies blijven uitsturen, tot het einde van december. Wij schatten dat de releasecandidate iets voor begin 2011 zal zijn, met een definitieve releasedatum kort daarna.”

Sneller dan de concurrentie?
Firefox 4 is intussen al aan de zesde bètaversie toe, maar ondanks weken van hard ontwikkelwerk is bèta 7 nog niet op het toneel verschenen. Een belangrijk punt dat de release tegenhoudt is de integratie van de oudere Tracemonkey-motor van Firefox (om webgebaseerde Javascriptprogramma’s te draaien) met de nieuwe JaegerMonkey die gebaseerd is op de V8-motor die Google gebruikt in Chrome.

Op arewefastyet.com, een site van Mozilla om hun voortgang op het Javascriptfront te tonen, zien we dat Firefox 4 qua uitvoeringssnelheid in de buurt komt van Safari en Chrome. Nieuwe Javascriptaansturingen zijn evenwel altijd lastig om fijn te regelen. Het zijn dan ook verschillende bugs in Javascript die de komst van Firefox 4 bèta 7 tegenhouden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business