Nieuws

Een op acht infecties gebeurt via USB

Volgens antivirusspecialist Avast Software is een op de acht malware-infecties afkomstig van een besmet USB-apparaat.

De ontwikkelaar van de antivirussuite Avast stelt een groeiend aantal infecties vast die de USB-autorunfunctie van Windowssystemen uitbuiten. In de laatste week van oktober bleek maar liefst 13,5% van de 700.000 gedetecteerde aanvallen van deze aard.

Twee derde malware mikt op autorun
Autorun is het hulpmiddel in Windows dat gebruikers waarschuwt als er bijvoorbeeld een geheugenstick wordt aangesloten. "Het is een handig programma, maar meer dan twee derde van de courante malware misbruikt het", waarschuwt virusspecialist Jan Sirmer van Avast in een persbericht.

Onder meer de lage kosten van USB-geheugensticks en de groeiende opslagcapaciteit maakt het autorun-hulpprogramma van Windows tot een geliefd doelwit voor webcriminelen. Het beruchte Stuxnetvirus is volgens Sirmer slechts het topje van de ijsberg.

"In een werkomgeving worden vaak USB-geheugensticks gebruikt om data uit te wisselen met collega’s. Hierdoor wordt de gateway-malwarescanner omzeild en kan alleen het antivirusprogramma op je computer het virus detecteren", aldus Sirmer. Bovendien zorgt de groeiende opslagcapaciteit voor langere scantijden.

Tips
De malwarespecialist geeft daarom enkele tips mee om veilig met de autorunfunctie van Windows om te gaan. Zo kun je beter geen computer opstarten terwijl er nog een USB-apparaat is aangesloten. Stel je virusscanner bovendien zo in dat elk nieuw aangesloten apparaat automatisch gescand wordt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business