Nieuws

Wifi via oude tv-antenne

Een Australische organisatie toont een technologie die verschillende internetsurfers in staat stelt gelijktijdig te uploaden met een snelheid van 12 Mbps via een oude, analoge tv-antenne.

Ngara, zo heet de technologie. Zes gebruikers kunnen tegelijk de spectrumruimte van een tv-kanaal innemen (7 megahertz) terwijl Ngara een spectrale efficiëntie van 20 bit per seconde per hertz biedt.

De technologie kan drie keer zoveel verkeer aan als gelijkaardige technologie en behoudt datatransfersnelheden die tien keer hoger liggen dan het minimum van de industriestandaard. Dat zegt Ian Opperman, directeur ICT van de Australische Commonwealth Scientific and Research Organization (CSIRO).

“Iemand die niet in de buurt van een glasvezelnetwerk woont, kan er toch gebruik van maken dankzij ons draadloze systeem”, aldus Opperman. “Ze kunnen video’s op hoge snelheid uploaden naar YouTube. En de snelheid van die dataoverdracht verandert niet als vijf buren tegelijk filmpjes uploaden.”

Tv-spectrum wordt geveild
De Australische overheid wil in 2013 alle analoge tv-signalen uitschakelen. Het spectrum dat momenteel voor analoge tv wordt gebruikt, wordt kort daarna geveild door de communicatie- en media-autoriteiten.

Telecommunicatiebedrijven Optus en Telstra hopen alvast op een snelle vrijgave van het spectrum, zodat zij het kunnen gebruiken voor hun LTE-netwerken. Ngara zou dit spectrum echter ook kunnen gebruiken, zegt onderzoeker Robin Simpson van Gartner.

Draadloos internet op het platteland
Dit betekent dat elk huis of bedrijf dat tv-signalen kan ontvangen in het platteland binnenkort ook hogesnelheidsinternet kan ontvangen door een nieuwe settopbox te kopen. 

"Het is vooral gemakkelijk”, zegt Simpson. “Men kan gewoon antennes voor deze technologie op bestaande zendmasten plaatsen. Wat mij vooral aanspreekt, is dat we bestaande infrastructuur gebruiken om een nieuwe technologie te lanceren. Andere draadloze technologieën gebruiken doorgaans hoge frequenties en hebben daardoor nieuwe zendstations, een nieuw spectrum en nieuwe antennes nodig. Het gebruik van het bestaande tv-netwerk geeft CSIRO een groot marktvoordeel.”

CSIRO is de eerste organisatie die de veelgebruikte wifitechnologie ontwikkelde en heeft er ook een patent op. De afgelopen jaren ging het enkele rechtszaken aan om dit patent te beschermen en royalty’s te innen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business