Nieuws

Holografisch videochatten komt eraan

Holografische teleconferenties lijken dichterbij dan ooit, nu wetenschappers een display met een verversingssnelheid van twee seconden hebben ontwikkeld.

In 2008 bereikten de wetenschappers van de universiteit van Arizona een eerste doorbraak met de productie van een herschrijfbare holografische display van tien bij tien centimeter. De technologie werd verder uitgewerkt en de resultaten worden nu besproken in Nature.

45 bij 45 centimeter
De nieuwe display meet 45 bij 45 centimeter en kan om de twee seconden een nieuw beeld vertonen. Het scherm, eigenlijk een blok plastic, is opgebouwd uit lichtgevoelige organische polymeren. In de display is een raster aangebracht om zowel in de hoogte, de breedte als de diepte beeldpunten te krijgen.

[related_article id=”152275″]

Elke pixel wordt enkele nanoseconden lang bestraald met de laser. Hierdoor wordt het gebied opgeladen en het invallende licht anders weerkaatst. Beweeg je je hoofd naar links of rechts, dan kun je de persoon of het object in drie dimensies bekijken.

Zestien camera’s
De testopstelling van het team bestond uit zestien camera’s die via Firewire met een computer zijn verbonden. De software op de computer maakt een 3D-model van de gefilmde persoon en stuurt dit over een ethernetkabel naar de lasermodule die het beeld op de display straalt.

De toepassingen van holografische displays zijn eindeloos. Denk aan het ontwerpen van 3D-modellen, advertenties of wetenschappelijke projecten. Maar vooral op het gebied van teleconferentie zou de technologie een revolutie kunnen ontketenen.

Maar dan is er nog wel wat werk aan de winkel. “Om een vloeiend beeld te krijgen zijn dertig beelden per seconde nodig en ook het scherm moet nog verbeterd worden. Dat kan nog wel enkele jaren duren”, vertelt een wetenschapper van de universiteit van Arizona aan de BBC.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business