Nieuws

Geen Gmail-contacten meer op Facebook

Google heeft een kleine aanpassing gemaakt in de gebruiksvoorwaarden van Gmail, die een grote impact heeft op Facebook. Gmail-gebruikers kunnen niet langer hun contacten importeren op Facebook, omdat Facebook er niets tegenover stelt.

Facebook maakt gebruik van de Google Contacts API om nieuwe Facebookgebruikers de kans te geven hun Gmail-contacten te scannen, op zoek naar vrienden die ook op Facebook zitten. Maar de sociaalnetwerkgigant laat zijn gebruikers evenwel niet toe om de gegevens van hun Facebookcontacten te exporteren, of te laten gebruiken door andere sites.

Geven en nemen
Recent heeft Facebook wel een aanpassing gedaan die het mogelijk maakt om data van Facebook te downloaden, maar dat gaat alleen voor inhoud die je zelf hebt ingegeven (prikbordberichten, foto’s, video’s, privéberichten…). De contactgegevens van je netwerk kun je niet zomaar van Facebook plukken. Dat is niet naar de zin van Google, dat een wijziging heeft gemaakt in de voorwaarden van de Google Contacts API.

Nu staat er het volgende te lezen, in puntje 5.8: “Google ondersteunt de draagbaarheid van gegevens. Door toegang te krijgen tot de inhoud van de Contacts Data API of Portable Contacts API voor gebruik in uw diensten of applicatie, verklaart u zich ermee akkoord dat uw gebruikers de data van hun contacten kunnen exporteren naar andere diensten of applicaties naar hun keuze, op een manier die even snel en makkelijk is als het exporteren van zulke data uit Google Contacts.”

[related_article id=”158578″]

"Facebook is een doodlopende straat voor data"
Technologieblog TechCrunch vroeg meer uitleg aan Google, en kreeg te horen dat “Google toegewijd is om het gebruikers makkelijk te maken om hun data in Google-producten te stoppen en ze er weer uit te halen. We hebben zelfs een databevrijdingsteam dat niets anders doet dan het bouwen van import- en exporttools voor gebruikers. We zijn ook niet de enigen: veel sites bieden de mogelijkheid om informatie zoals contactgegevens snel en makkelijk te importen of exporteren. Sites die dat niet doen, zoals Facebook, sturen de gebruikersdata in een doodlopende straat.

“Daarom hebben we onze aanpak lichtjes veranderd, om aan te duiden dat gebruikers er zich vaak niet van bewust zijn dat de gegevens die ze importeren op sites zoals Facebook daar gevangen zitten. Onze gebruikers kunnen nog steeds hun contacten exporteren uit onze producten in een open formaat (en er mee doen wat ze willen). Maar we laten niet meer toe dat websites gebruikers geautomatiseerd importeren via onze API zonder dat ze zelf een gelijkaardige export aanbieden”, aldus Google.

apibeleidcontactsgmailgoogleinternetnieuwsprivacystrategie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals