Twee makers van antivirussoftware klagen over de gratis beveiligingssoftware die Microsoft weggeeft. Oneerlijke concurrentie, vinden ze. Microsoft biedt sinds kort zijn beveiligingssuite Security Essentials aan via Microsoft Update. De software wordt alleen aangeboden aan Windowsgebruikers die nog geen antivirussoftware geïnstalleerd hebben. “Ondanks de brede beschikbaarheid van antimalwaresoftware merken we dat veel pc’s bij consumenten en […]

Advertentie

Twee makers van antivirussoftware klagen over de gratis beveiligingssoftware die Microsoft weggeeft. Oneerlijke concurrentie, vinden ze.

Microsoft biedt sinds kort zijn beveiligingssuite Security Essentials aan via Microsoft Update. De software wordt alleen aangeboden aan Windowsgebruikers die nog geen antivirussoftware geïnstalleerd hebben.

“Ondanks de brede beschikbaarheid van antimalwaresoftware merken we dat veel pc’s bij consumenten en kleine bedrijfjes onbeschermd blijven”, vertelde Microsoft eerder deze week tegen onze Amerikaanse zustersite CNet.

[related_article id=”161452″]

Het bedrijf zegt dat de gratis virusscanner makkelijk is voor mensen die weten dat ze bescherming nodig hebben, maar deze om een of andere reden die nog niet hebben geïnstalleerd. “Nu kunnen ze de software downloaden terwijl ze andere systeemupdates doorvoeren, zonder op het web te moeten zoeken en zonder een speciaal ommetje naar de winkel.”

Concurrentieprobleem
Twee bedrijven hebben een probleem met de gratis bescherming die Microsoft via zijn updateprogramma aanbiedt. Trend Micro en Panda Security vinden het oneerlijke concurrentie dat Microsoft zijn software-updates gebruikt om beveiligingssoftware te droppen op miljoenen Windows-pc’s.

In een interview met CNet liet Pandabaas Juan Santana al verstaan dat hij actie van de antitrustautoriteiten verwacht. Vooral in Europa verwacht hij dat ze iets ondernemen, maar hij zegt niet dat zijn bedrijf een officiële klacht zal indienen. “We zullen de situatie in de gaten houden”, zegt Santana.

Ook de topman van Trend Micro fulmineerde al tegen de antivirussuite die Microsoft als update aanbiedt. “Het gebruik van Windows Update om andere software te verspreiden laat belangrijke vragen rijzen over oneerlijke concurrentie”, zegt Carol Carpenter, manager van de producten van consumenten en kleine bedrijven bij Trend Micro, tegen het IT-magazine Computerworld.

Onveilig
De concurrenten hebben nog meer problemen met Security Essentials. Ze vinden de bescherming die het biedt ronduit onvoldoende. Eerst en vooral al omdat er andere gratis antivirusoplossingen bestaan die betere bescherming bieden, met webfiltering en het blokkeren van bepaald gedrag van software.

Tweede probleem is dat de beveiliging van Microsoft enkel geïnstalleerd kan worden op pc’s die een geldige licentie hebben. Daardoor blijft er een heel leger pc’s met illegale kopieën onbeschermd.

Ook de ‘monocultuur’, waarbij iedereen Security Essentials installeert, zou een probleem vormen. Hackers hoeven dan immers maar één beveiligingspakket te omzeilen om zo veel verschillende pc’s te kunnen aanvallen.

Gerechtvaardigd?
Maar zijn de klachten van Trend Micro en Panda Security wel gerechtvaardigd?

Op de eerste plaats, deze vermeende anticoncurrentiepraktijken zijn lang niet zo verregaand als de acties die Microsoft in 1998 ondernam met Internet Explorer. Toen leverde Microsoft een gratis browser bij zijn besturingssysteem, waarmee het concurrenten uit de markt duwde.

In dit geval wordt er niets meegeleverd. Consumenten moeten nog steeds de antivirussoftware zelf installeren, al gaat dat wel erg makkelijk via de updates van Windows. Maar het is geen echte bundeling, en daar wordt door antitrustautoriteiten vaak de grens getrokken.

Bovendien hebben de antivirusbedrijven een veel uitgebreider aanbod dan wat Microsoft met Security Essentials in huis heeft. Er is dus nog steeds een markt voor de beveiligingsspecialisten.