Nieuws

Facebook omzeilt Google-blokkade

Facebook heeft het via een omweg opnieuw mogelijk gemaakt om Gmail-contacten automatisch te importeren naar de sociaalnetwerksite. Google had die optie eerder geblokkeerd, omdat Facebook zo’n export zelf niet toelaat.

De Google Contacts API werd door Facebook gebruikt om nieuwe gebruikers de kans te geven hun Gmail-contacten te scannen, op zoek naar vrienden die ook op Facebook zitten. Maar de netwerksite laat zijn gebruikers evenwel niet toe om de gegevens van Facebookcontacten te exporteren, of te laten gebruiken door andere sites.

Google maakte daarom een aanpassing aan de gebruiksvoorwaarden van die API, zodat sites die deze functie willen gebruiken een gelijkaardige optie moeten aanbieden.

"Facebook is heel agressief"
Facebook heeft nu een manier gevonden om die gegevens toch op zijn site te krijgen. Google heeft namelijk een optie waarmee je je contacten kan downloaden in een CSV-bestand. Bij Facebook hebben ze nu een directe link naar deze downloadfunctie gelegd, waardoor gebruikers dat bestand meteen binnenhalen en naar Facebook kunnen uploaden.

[related_article id=”158578″]

Kan Google dit blokkeren? TechCrunch sprak met een Google-programmeur die zegt dat het kan, maar niet eenvoudig is: “Google kan een CSRF-token aan de URL hangen die deeplinking blokkeert, maar dat brengt mogelijk een heleboel andere CSV-stromen in gevaar. Facebook gedraagt zich hierin heel agressief.”

apicontactsgmailgoogleinternetnieuwsprivacy

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals