Nieuws

Twee nieuwe Androidlekken opgedoken

Google heeft een uitbreiding voor Angry Birds, die na installatie zonder medeweten van de gebruiker applicaties installeert, uit de Android Market verwijderd.

Jon Oberheide, hoofd technologie bij beveiligingsfirma Scio Security, is de auteur van de uitbreiding voor het populaire spel. De vermomde applicatie installeert drie extra apps zonder dat de gebruiker hiervoor toestemming geeft.

De beveiligingsexpert wil met dit initiatief een lek in Googles mobiele besturingssysteem Android aan de kaak stellen. Normaal gezien zou hij zijn experiment vandaag onthullen tijdens de jaarlijkse beveiligingsconferentie van Intel. Google was hem echter voor en verwijderde de applicatie.

[related_article id=”158901″]

Een woordvoerder van Google laat aan CNet weten dat er een beveiligingsupdate wordt uitgerold voor alle Androidtoestellen.

Na installatie werden de gebruikers met een melding op de hoogte gebracht van de drie verstekelingen. ‘Fake location tracker, fake toll fraud en fake contact stealer zijn succesvol geïnstalleerd’, kregen ze te lezen.

HTC Legend
Een beveiligingsexpert van MWR InfoSecurity onthulde deze week een ander Androidlek tijdens de BlackHat-conferentie in Abu Dhabi. De kwetsbaarheid is aanwezig in de browser van de Legend-smartphone van fabrikant HTC.

De onderzoeker demonstreerde hoe er ongewenst applicaties geïnstalleerd kunnen worden als je met een HTC Legend naar een kwaadaardige website surft. In een reactie laat een woordvoerder van Google weten dat het lek zich bevindt in de laag die HTC aan Android heeft toegevoegd.

Vorige week nog bleek dat alle Androidtoestellen die op versie 2.2 of eerder draaien kwetsbaar zijn voor aanvallen via de mobiele browser. Hackers krijgen zo toegang tot de inhoud van de geheugenkaart van het toestel en de surfgeschiedenis.

Opletten
Eigenaars van een Androidtoestel doen er dus goed aan om alleen applicaties van vertrouwde ontwikkelaars te installeren en extra op te letten voor ze een onbekende link openen.

Update 13 november: Voorlaatste alinea aangepast. Het lek in de WebKitbrowser van Android is niet aanwezig in versie 2.2, maar in versies 2.1 en lager.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business