Nieuws

Dragon NaturallySpeaking 10

Dragon beweert met zijn spraakherkenning sneller te zijn dan typen, met een nauwkeurigheid van 99%. Dat willen we wel eens uitproberen.

Dragon is in ongeveer een half uur geïnstalleerd, en laat je dan nog een half uur tekstjes aflezen om je stem te leren herkennen. Het programma kan ook je inbox en documentenmap scannen, om je schrijfstijl te leren.

De versie die ik in handen krijg, wordt geleverd met een bluetooth-headset. Het kan aan mij liggen, maar zo’n ding is enorm ongemakkelijk en past ook helemaal niet in mijn oor. Je kunt natuurlijk altijd een eigen headset gebruiken.

Groot dictee
Als de leerfase eenmaal voorbij bent, kom je aan het eigenlijke dicteren. Dat is in het begin vrij hilarisch. Ik heb geprobeerd deze bespreking te dicteren, maar het gaat dan over ‘Warhol International je reader’, in plaats van Dragon NaturallySpeaking. Al geef ik toe dat het een moeilijk voorbeeld is.

Om alles wat correcter te laten verlopen, is het zaak om de leerfase nog een paar keer door te nemen en een paar verschillende teksten voor te lezen. Je kunt ook verkeerd geïnterpreteerde woorden verbeteren, in de hoop dat het programma dat onthoudt. Reken toch op enkele uren ‘training’ voordat het programma een aanvaardbare tekst uitschrijft.

Dikke vingers
Om sneller te zijn dan iemand die tikt, gaat Dragon er trouwens van uit dat je niet bijster snel typt. Tijdens het dicteren moet je vaak wachten, omdat het programma diep lijkt na te denken.

Spraakherkenningssoftware wordt steeds beter, maar is nog altijd geen optie als je gewoon efficiënter wil werken. Gebruikers die er echt lang over doen om een tekst uit te tikken, of die herstellen van een RSI-aandoening, hebben er wel profijt van. Reken echter op een serieuze investering in het leerproces van de software.

Dragon NaturallySpeaking 10
Prijs: 199 euro (november 2010)

PRO: hoge coolheidsfactor.
CONTRA: tamelijk lang leerproces.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business