Nieuws

FBI wil internetverkeer aftappen

De FBI, de Amerikaanse opsporingsdienst, wil het internetverkeer kunnen aftappen. Hiervoor is het in gesprek met technologiebedrijven.

Nu is afluisteren niet mogelijk, omdat de wet het niet toestaat. De dienst mag nu het verkeer van telefoon- en breedbandaanbieders alleen aftappen wanneer daar een gerechtelijk bevel voor is.

Robert S. Mueller III, de directeur van de FBI, is in gesprek met technologiebedrijven in Silicon Valley. Woordvoerders van de opsporingsdienst en Facebook bevestigen dit tegenover The New York Times. Details over de inhoud van de gesprekken zijn onbekend. Ook Google is erbij betrokken.

Het doel van het gesprek is alleszins duidelijk. De FBI wil dat de communicatiewet uit 1994 wordt aangepast, zodat ook internetaanbieders verplicht kunnen worden gesteld om toegang tot hun verkeer te verlenen. Mensen communiceren namelijk steeds meer online. Daarnaast moeten hardwarefabrikanten hun apparaten zo maken dat aftappen en decoderen van data eenvoudiger wordt.

Dit ziet het Amerikaanse handelsministerie daarentegen niet zitten, omdat het productinnovatie zou tegenwerken. Daarnaast vrezen ze dat repressieve regimes er misbruik van kunnen maken om politieke dissidenten te identificeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business