Nieuws

NMBS lanceert mobiele reisplanner (update)

De NMBS heeft, na initiatieven van derden aangevochten te hebben, nu een eigen mobiele reisplanner gelanceerd.

De applicatie met de naam Train Info Services by NMBS Mobility is bedoeld voor iPhone- en Android-gebruikers. Zij kunnen hem gratis downloaden uit de App Store en de Android Market.

Trein, bus, tram en metro
Naast reistijden en ritinformatie (vertragingen!) die zo veel mogelijk wordt geüpdatet, neemt de app de juiste bus-, tram- en metroverbindingen in je zoekresultaten op. Zo kan je de snelste reisweg van je voordeur tot aan je eindbestemming berekenen.

[related_article id=”161563″]

Selecteer je een voorgestelde route, dan kan je aan de hand van Google Maps-kaarten de juiste wandelroutes bekijken. Ook vind je een gedetailleerd overzicht van de haltes of perrons waar je moet op- en afstappen. De gps-functie van de iPhone bepaalt je huidige locatie en vindt de dichtstbijzijnde haltes.

Degelijke app
De NMBS levert met deze mobiele applicatie een volwassen en uitgebreide reisplanner af. Een minpuntje is dat je de aankomst- en vertreklocaties handmatig moet ingeven en ze niet uit een lijst kunt selecteren.

Ook is het niet mogelijk om de app te gebruiken zonder actieve internetverbinding. Je moet dus al een data-abonnement hebben of in de buurt zijn van een hotspot om je reisweg te kunnen berekenen.

iRail.be
Forenzen die een andere smartphone bezitten dan de iPhone van Apple of een Android-toestel, kunnen terecht op de mobiele websites van de NMBS en Infrabel of op iRail.be. De hobbyist achter die laatste reisplanner werd bedreigd met een rechtszaak indien hij de website niet offline zou halen.

De site zou het auteursrecht, databankrecht en merkenrecht schenden, argumenteerde de NMBS. De ontwikkelaar liet zich echter niet intimideren en nam zelf een advocaat onder de arm.

Eind 2009 slaagde de NMBS er al in om de iPhone-reisplanner Trein Info te laten verwijderen uit de App Store.

Update 18 november: Informatie toegevoegd over de mobiele websites van de NMBS en Infrabel, en over de beschikbaarheid van de Android-applicatie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business