Nieuws

Robotbeer redt gewonde soldaten

Het Amerikaanse leger test een robot die gewonde soldaten van het slagveld kan halen. Hij heeft een teddyberengezicht om de moedige krijgers gerust te stellen.

De robot ziet er niet alleen uit als een beer, hij heet ook zo. BEAR staat voor Battlefield Extraction-Assist Robot, ruwweg te vertalen als assistentierobot voor slagveldontruiming.

De BEAR heeft tal van sensors en camera’s aan boord. Hij kan van op afstand bestuurd worden via een speciale afstandsbediening die op een M4-geweer gemonteerd is, of met een elektronische handschoen.

[related_article id=”152275″]

Tot 227 kilo
Rupsbanden zorgen ervoor dat de robot over ruw terrein toch bij een slachtoffer kan komen. De hydraulische armen kunnen tot 227 kilo tillen en de handen en vingers kunnen fijnere taken uitvoeren.

Als de robot volledig rechtstaat, is hij een meter tachtig groot. Dat is handig om over muurtjes te kijken en om zijn last op een hoger gelegen platform te tillen.

De tests die het Amerikaans leger uitvoert, moeten aantonen of de robot zijn werk kan doen in realistische situaties. De testresultaten gaan dan terug naar de ontwikkelaars om het toestel te verbeteren.

BEAR kan ook andere taken dan reddingsoperaties. Hij zou ook met giftige materialen kunnen werken, surveillance- en verkenningsopdrachten doen, mijnen inspecteren of hospitaalpatiënten optillen. Maar hoogstwaarschijnlijk blijft het slagveld topprioriteit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business