Nieuws

Microsoft geeft touchscreen textuur

Microsoft heeft een patentaanvraag ingediend voor een technologie die tactiele feedback toevoegt aan een touchscreen.

De softwaregigant is niet het enige bedrijf dat onderzoek doet naar aanraakgevoelige schermen met voelbare feedback. Onder meer Nokia, de onderzoeksafdeling van Disney in Pittsburgh en het Finse Senseg hebben hun eigen technologie ontwikkeld.

Lawaaierig scherm
Deze bedrijven simuleren een tastsensatie door voltages met verschillende frequenties door een rooster onder het scherm te jagen. Die techniek werkt, maar heeft wel een nadeel: Sommige frequenties vallen binnen ons gehoorbereik, dus het scherm zoemt bij gebruik.

[related_article id=”161452″]

Microsoft gooit het over een heel andere boeg. De softwaregigant experimenteert met een plastic laag die vervormt als er ultraviolet licht op schijnt. De film wordt aangebracht boven op het aanraakgevoelige scherm en heeft dezelfde pixeluitlijning.

Plastic uitstulpingen
Een pixel vormt een harde uitstulping als deze met ultraviolet licht met een bepaalde golflengte wordt bestraald en keert weer terug naar zijn oorspronkelijke staat na bestraling met UV-licht van een andere golflengte. Hierdoor kan een textuur gecreëerd worden.

De techniek is bedoeld voor gebruik in grote aanraakgevoelige oppervlakten zoals Microsofts eigen tafeldisplay Surface, lezen we in de patentaanvraag.

“Als deze technologie ook geschikt blijkt voor kleinere apparaten, kan ze het einde betekenen voor de toetsenborden op mobiele telefoons. De juiste knopjes kunnen dan afhankelijk van de toepassing opgeroepen worden.” Dat vertelt Patrick Baudisch van de universiteit van Potsdam, een expert in interactieve displays, aan Newscientist.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business