Nieuws

Softwarereuzen installeren ongevraagd Firefox-extensies

Asa Dotzler staat aan het hoofd van verschillende Mozilla-projecten en is een actief voorvechter van een open web. Hij is er dan ook niet over te spreken dat giganten als Apple, Google en Microsoft bij installatie van hun sofware soms stiekem plug-ins voor de browser Firefox mee naar binnen smokkelen.

Op zijn webblog schrijft Dotzler over zijn ervaringen. Na installatie van de muziekbeheersoftware iTunes van Apple ontdekte hij de uitbreiding iTunes Application Detector in zijn geliefde browser.

Bij het kantoorpakket Office van Microsoft werden ongevraagd plug-ins voor Windows Live Photo Gallery en Office Live meegeleverd. En Google deed hem tijdens de installatie van Google Earth een Google Update-plug-in voor Firefox cadeau.

[related_article id=”158256″]

Elementaire beleefdheid
“Dit gedrag valt niet goed te keuren. De extra software die zonder mijn toestemming werd geïnstalleerd was misschien niet kwaadaardig, maar de manier waarop deze aan de man wordt gebracht is laag bij de grond. Eerst vragen voor je iets doet is elementaire beleefdheid”, besluit hij zijn blogpost.

Dotzler roept beginnende bedrijven op om dit verkeerde voorbeeld niet te volgen. Hij wijst ook met de vinger naar de ontwikkelaars van de experimentele browser RockMelt. Die zouden dezelfde werkwijze hanteren.

Bing boven Google
Een jaar geleden riep de Mozilla-medewerker nog op om Bing als standaard zoekmachine te gebruiken in plaats van Google. Dat deed hij als reactie op enkele omstreden uitspraken over privacy van Google-topman Eric Schmidt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business