Nieuws

Opera 11, bèta 1

Opera heeft een eerste bèta vrijgegeven van zijn nieuwe browser, Opera 11. Het is voortaan makkelijker om veel tabbladen tegelijk open te houden.

Stacked Tabs, zo heet de belangrijkste nieuwe functie in Opera 11. Het is een manier om tabbladen te groeperen en zo plaats te besparen in de bovenbalk. Zware browsergebruikers weten immers dat de bovenbalk al snel kan vollopen als je veel internetpagina’s tegelijk opent. De gegroepeerde tabbladen zijn ook sneller om door te wandelen.

[download_file]

Het idee is vrij eenvoudig en vergelijkbaar met wat je met papieren pagina’s zou doen: zaken die bij elkaar horen, gooi je op een hoopje. En zo gebeurt het ook met webpagina’s: sleep de tabbladen over elkaar en ze liggen in een stapel. Je kunt zoveel webpagina’s in een stapel leggen als je zelf wil. Een hoop gestapelde tabbladen zijn amper groter dan één tabblad.

De gestapelde tabbladen hebben een pijltje naast zich. Klik op het pijltje en de stapel ontvouwt zich. Klik er weer op en de tabbladen worden weer netjes gestapeld. In onderstaand voorbeeld zijn de ZDNet-pagina’s een opengeklapte stapel.

Gestapelde tabbladen in Opera 11, bèta 1

Gestapelde tabbladen in Opera 11, bèta 1

Je kunt ook met je muis over een stapel gaan hangen en dan geeft Opera 11 je een overzicht van de webpagina’s die in de stapel zitten. Je kunt dan op elke van de previews klikken om naar dat tabblad te springen.

Preview van gestapelde tabbladen in Opera 11, bèta 1
Preview van gestapelde tabbladen in Opera 11, bèta 1

De software van Opera 11 is nog maar een bèta, maar is al behoorlijk stabiel en snel. En daarmee komen we meteen aan bij een ander ‘verkoopargument’: de snelheid. Wat Opera aanzette om een belegen grapje uit de pseudo-rockdocumentaire This is Spinal Tap boven te halen: “This one goes to eleven”. Opera 11, weet je wel? 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business