Nieuws

Vlaamse overheid en Alcatal-Lucent slaan handen ineen

In de rand van de Future Internet Week-conferentie in Gent ondertekende het bestuur van netwerkgigant Alcatel-Lucent, zijn Belgische onderzoekstak Bell Labs Antwerpen en het IBBT-onderzoeksinstituut van de Vlaamse overheid een overeenkomst voor de oprichting van een ‘Cognitive Video Networking Lab’.

De duur van het contract ligt voorlopig op drie jaar, maar indien het resultaat er naar is, moet dit initiatief de basis vormen voor een permanente samenwerking. Tien medewerkers van Bell Labs Antwerpen en tien van het IBBT gaan de komende drie jaar de koppen bijeensteken.

Op virtuele safari
Het doel is het ontwikkelen van hoogtechnologische videotoepassingen en de uitbouw van de internetnettechnologie om dit mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een virtuele safari vanuit je luie zetel, waarbij je 360 graden om je heen kan kijken en inzoomen op wat je maar wil.

Videotrafiek op het internet groeit jaarlijks met 40% en wordt tegen 2013 verantwoordelijk geacht voor 90% van alle internetverkeer. De ontwikkeling van een nieuwe generatie van intelligente toegangsnetwerken is in dat opzicht onontbeerlijk, stelt Alcatel-Lucent in het persbericht.

De samenwerking met de overheid is een unicum in België. Jeong Kim, de Zuid-Koreaanse onderdirecteur van Alcatel-Lucent, benadrukt in een gesprek met de pers het belang van een link tussen de academische wereld, de industrie en de overheid.

Klein maar flexibel team
Het onderzoeksteam wordt bewust klein gehouden om de flexibiliteit te garanderen. Het is volgens Wim de Waele van het IBBT immers heel moeilijk om trends te voorspellen, en een kleiner team kan sneller inpikken op nieuwe ontwikkelingen. Om die reden is de duur van de overeenkomst ook niet bindend en zijn de doelstellingen breed geformuleerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business