Nieuws

Driekwart torrents komt van 100 uploaders

Spaans onderzoek wijst uit dat driekwart van alle torrentdownloads afkomstig is van een luttele honderd uploaders. Bovendien is van alle torrents op grote websites een derde nep.

67 procent. Dat is het aandeel van een honderdtal uploaders op torrentsites MiniNova en The Pirate Bay. De torrents van deze mensen vertegenwoordigen 75 procent van alle downloads op genoemde websites. Dat blijkt uit onderzoek van de Spaanse universiteit Universidad Carlos III de Madrid.

Onderzoekers analyseerden de torrents in totaal drie maanden tussen 2008 en 2010: één maand ging naar MiniNova en twee gingen er naar The Pirate Bay.

Succes door uploaders
Bittorrent heeft een groot deel van zijn succes te danken aan deze honderd uploaders, zeggen de onderzoekers. De honderd delen erg veel mediamateriaal via het peer-to-peerprotocol en doen dat volgens het onderzoek om geld te verdienen. Dat geld verdienen ze vooral door online advertenties.

De zogenaamde superuploaders zijn volgens de onderzoekers in te delen in twee groepen. Uploaders die illegaal bestanden verspreiden bevolken de eerste groep. De tweede groep bestaat uit belangenbehartigers voor auteursrechthebbenden, die volgens het onderzoek op grote schaal nepmateriaal uploaden.

Malwareverspreiding is lucratief
De tweede groep bevat ook gebruikers die malware en virussen verspreiden via Bittorrent. Volgens het onderzoek gebruiken veel malwareverspreiders het P2P-protocol om winst te maken. Ruim een derde van de bestanden op de twee onderzochte websites blijkt nep.

Ongeveer de helft van alle bestanden op de onderzochte torrentsites wordt daar geplaatst om geld te verdienen. In totaal zou slechts zo’n tien procent van alle torrents geüpload worden door mensen die er verder geen geld aan willen verdienen.

Overleeft P2P?
"Zal Bittorrent overleven wanneer alle door winst gedreven uploaders zijn uitgeschakeld?" vragen de onderzoekers zich af. Die intensieve P2P-gebruikers hebben namelijk de financiële middelen om te investeren in bandbreedte, servers en seeders om hun zelfgemaakte of illegaal gekopieerde content te verspreiden.

Zonder die middelen zal een groot deel van de populaire content niet langer beschikbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business